PRIMJER INKLUZIJE Grad Mostar na dvije lokacije dobio komunikacijske ploče za lakšu interakciju putem simbola

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Grad Mostar je od danas bogatiji za čak dvije komunikacijske ploče postavljene u Senzornom parku i parku Zrinjevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući Osnovnoj školi za djecu s posebnima potrebama Mostar, koja je prva u Bosni i Hercegovini samostalno osmislila i izradila ploče, djeca i roditelji djece s komunikacijskim teškoćama kao i svi drugi građani Mostara, moći će uspješnije sudjelovati u međusobnoj interakciji na najjednostavniji način – putem jasnih simbola/slika.

Iz škole su nam pojasnili značaj komunikacijskih ploča i njihovog projekta:

 
"Tijekom listopada, obilježava se mjesec potpomognute komunikacije pa smo osobito sretni što smo baš u ovom mjesecu uspjeli u potpunosti završiti naš projekt. Glavni cilj projekta "Škola i Park pričaju u slikama" je povećanje komunikacijske pristupačnosti i promocija potpomognute komunikacije u našem gradu.


Komunikacijska ploča predstavlja skup simbola/slika koji omogućuju sudjelovanje djeteta u interakciji s drugim osobama tijekom aktivnosti. Svaki simbol predstavlja jednu riječ ili frazu koja je tematski povezana s određenim situacijama ili događajima/aktivnostima na lokaciji na kojoj su postavljene. 
Za izradu simbola najzaslužniji su stručni suradnici Anđela Milićević, magistra logopedije i Boris Blagojević, magistar defektologije, a izrađeni su u Boardmaker softveru. Simboli su  prilagođeni svakodnevnim aktivnostima i potrebama djece tijekom boravka u Senzornom ili u parku Zrinjevac. Vrlo je važno bilo odabrati simbole s kojima će dijete moći komunicirati i sudjelovati u interakciji sa svojom okolinom. Upravo zato se na pločama nalaze različite vrste riječi – imenice, zamjenice, glagoli, prilozi, veznici itd."  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca koja ne razumiju jezik ili ne mogu komunicirati putem govora mogu pokazati na simbole i na taj način prenijeti poruku o tome što žele raditi, gdje žele ići ili pak komentirati događaje oko sebe i odgovoriti na pitanja. Komunikacijska ploča ujedno prenosi poruku inkluzivnosti u Mostaru za sve roditelje i djecu koja dolaze u Senzorni park i/ili park Zrinjevac. 


"Školi za djecu s posebnim potrebama potpomognuta komunikacija predstavlja svakodnevnicu u radu i komunikaciji s našim učenicima te smo upravo zbog toga došli na ideju da postavljanjem ploča u Senzornom parku i parku Zrinjevac i drugim malenim građanima našega grada omogućimo pristupačnu i prilagođenu komunikaciju“ – rekli su iz škole. 

„Nadamo se da će naš primjer slijediti  druge općine i gradovi u Bosni i Hercegovini a sve s ciljem podrške u sretnom odrastanju za naše najmlađe", poručili su na kraju.

Vezani članci