PRIJETEĆE DOJAVE Oružane snage BiH podigle stupanj sigurnosti, Helez smiruje građane

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Oružane snage Bosne i Hercegovine podigle su stupanj sigurnosti u sigurnosnim/vojnim objektima u državi zbog prijetećih dojava koje su stigle jučer u 15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nažalost, svjedočimo eskalaciji ratnih događanja na Bliskom Istoku i u Ukrajini. S tim u vezi, potencijalnim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu, naredio sam da se uvedu povišene mjere osiguranja za objekte zapovjedništva, jedinica, objekata i skladišta naoružanja i municija u sastavu Oružanih snaga BiH u cilju zaštite personalna, objekata i materijalnih sredstava Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH'' objavio je Zukan Helez na Facebooku.

Istaknuo je da su mjere preventivnog karaktera i bit će na snazi do daljnjeg.

''Građani u Bosni i Hercegovini ne treba da strahuju, sigurnosna situacija u našoj zemlji je stabilna i nema nikakvih informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja. Povišene mjere osiguranja se isključivo odnose na vojne objekte'' navodi se u objavi ministra odbrane BiH Zukana Heleza na Facebooku.

SIPA je nakon toga uputila dopis svim policijskim agencijama i firmama koje se bave proizvodnjom oružja da pojačaju mjere sigurnosti zbog eventualnih napada, koji se posebno odnose na vojarne i objekte namjenske industrije, prenosi Klix.

U tIijeku su pregledi vojarni i objekata vojne industrije širom države kako bi se otkrilo da li postoji realna opasnost. Također SIPA intenzivno radi na pronalasku IP adrese osobe koja je uputila prijetnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obavijesti se navodi da je od 2.10.2024. godine pa do daljnjeg zabranjen ulazak u krug objekata vojne industrije vozilima koja dostavljaju hranu i vozilima brze pošte. Vozila firmi koje izvode radove u krugu objekta moraju biti detaljno pregledana prije svakog ulaska i izlaska.

Prošli tjedan je stiglo više dojava o postavljenim bombama u više objekata, među kojima su Aerodrom Sarajevo, tržni centri u Sarajevu i mnoge škole.

Vezani članci