PRELAZAK NA ZIMSKU OPREMU Cijene guma nisu se puno mijenjale, ali montiranje ide i do 80 KM

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

S početkom studenoga, vozači u Bosni i Hercegovini suočavaju se s obveznom prilagodbom vozila zimskim uvjetima, što uključuje postavljanje zimske opreme na vozila. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, sva motorna vozila, osim motocikala i traktora, moraju biti opremljena zimskim gumama u razdoblju od 1. studenoga tekuće godine do 1. travnja sljedeće godine, bez obzira na vremenske uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene guma kao i prošlogodišnje, ali poskupjele usluge 

Prije dvije godine, vozači su osjetili značajan rast cijena guma, ali još prošle godine situacija se stabilizirala te cijene guma uglavnom ostaju na razini prošlogodišnjih. "Gume nisu poskupjele, cijena je ostala približno ista kao i prošle godine," potvrdio je čitlučki vulkanizer Stanko Vasilj, kod kojeg se već počeo stvarati red vozača koji žele na vrijeme pripremiti vozila za zimu.

Međutim, novost ove godine je poskupljenje samih usluga izmjene guma kod većine vulkanizera. Do sada je izmjena guma standardno iznosila 50 KM, no sada je cijena prilagođena veličini felge. Tako izmjena za gume do 16 cola ostaje 50 KM, dok cijene za veće felge dosežu i do 80 KM, za one od 21 i 22 cola

Unatoč ovom trendu, neki vulkanizeri su odlučili zadržati prošlogodišnje cijene, a jedan od njih je i naš sugovornik koji ističe kako cijena izmjene kod njega ove godine ostaje 50 KM bez obzira na veličinu gume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje su najtraženije Sava gume koje, barem kod ovog vulkanizera, čine 50 posto prodaje, dok ostatak prodaje otpada na ostale brendove.

Kada je riječ o cijenama, guma 13-ke otprilike se kreću od 80 pa do 110 maraka. Kada je riječ o 14-kama njihova cijena je od 90 do 150 maraka, a gume broj 15 se kreću od 90 do 160 maraka. Od 100 do 210 maraka se kreću gume broj 16, a od 125 do 280 maraka je cijena guma broj 17, dok se gume broj 18 kreću od 150 pa do 400 maraka,

Kazne za vozače

Kazne za vozače koji ne posjeduju odgovarajuću zimsku opremu iznose 40 KM, dok su kazne za poduzeća i fizičke osobe koje obavljaju prijevoznu djelatnost značajno veće, i iznose 500 KM. Vozačima također prijeti mogućnost isključenja iz prometa ako nisu adekvatno pripremljeni za zimske uvjete.

Zbog sigurnosti i izbjegavanja potencijalnih kazni, vozači se potiču da što ranije obave prijelaz na zimsku opremu kako bi sigurnije dočekali nadolazeće zimske uvjete na cestama.

Vezani članci