POŽAR NA BJELAŠNICI Uzrok je ljudski faktor, helikopteri OS BiH više ne pružaju pomoć

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Šumski požar na području Bjelašnice, između vrha Velike Hranisave i Crnog vrha, je pod kontrolom, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva Županije Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasni timovi ulažu maksimalne napore na terenu. Od prvog dana izbijanja požara, ekipe Protupožarne službe i radnici KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo, u koordinaciji s DVD Tarčin, službama Civilne zaštite, Županijskom upravom civilne zaštite bore se s velikim požarom na ovom, vrlo nepristupačnom terenu.

I ovaj, kao i većina drugih velikih šumskih požara je prouzročen ljudskim faktorom.

"Ovdje se ne radi o požaru u predjelu visokih šuma Bjelašnice, nego o vrlo nezgodnom požaru u pojasu subalpinske zone šuma planinskog bora, krivulja i njihovih sastojina. Zbog utjecaja niza planinskih faktora posebno su teški uvjeti u kojima trenutno rade ekipe za zaustavljanje daljeg širenja požara", navode iz Ministarstva gospodarstva ŽS.

Kako ističu, timovi za gašenje požara, u utorak su bili pojačani snagama Oružanih snaga BiH, koje su po procedurama bile angažirane s helikopterskim jedinicama na gašenju vatre na nepristupačnom terenu. Nažalost, zbog jučerašnje nesreće, helikopteri Oružanih snaga više ne pružaju podršku ekipama na terenu.

Ostali timovi, uz angažiranje traktora s vatrogasnom nadogradnjom, pauk bagera i drugih vatrogasnih vozila sa sustavima za gašenje uz ostale alate, uložili su maksimalne napore na prokopavanju kanala kroz guste sastojine planinskog bora, kako bi zaustavili širenje požara prema Crnom vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom jučerašnjeg dana uspješno je izvršeno prokopavanje trasa čime je zaustavljeno daljnje širenje požara prema Crnom vrhu i unutrašnjosti Bjelašnice. Zbog strmovitog i kamenitog područja pri samom vrhu Hranisava onemogućen je pristup vozilima, a zbog nedostatka podrške iz zraka tijekom noći došlo je do širenja požara niz sjeverne obronke Hranisave. Bitno je naglasiti da su vatrogasni timovi i dalje na terenu, te da nastoje spriječiti daljnje širenje požara niz sjeverni obronak padine. Vatrogasni timovi vrijedno se bore na terenu i požar drže pod kontrolom", navode iz Ministarstva gospodarstva ŽS.

Iskazali su zahvalnost ekipama na terenu i svima koji su pružili podršku u gašenju ovog požara.

Iz Ministarstva apeliraju na građane, posebno na izletnike da se savjesno i odgovorno ponašaju u prirodi i vode računa o svojim aktivnostima, kako ne bi prouzročili ovakve nesreće, koje mogu imati nesagledive posljedice.

Uz to, podsjećaju i da je loženje vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 metara od šuma, kažnjivo Zakonom, a zašto su predviđene kazne do 1.500 KM.

Vezani članci