POSLOVANJE DOMA ZDRAVLJA ŠIROKI BRIJEG Prijevoz nalaza za SKB Mostar se naplaćuje, javne nabavke provedene bez natječaja

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema najnovijem izvješću neovisnih revizora iz federalnog Ureda za revizije, financijsko poslovanje Doma zdravlja Široki Brijeg za 2023. godinu ocijenjeno je uz rezervu, s obzirom na nekoliko ključnih nepravilnosti u financijskom izvještavanju i usklađenosti s propisima. Izvještaj obuhvaća pregled stanja na dan 31. 12. 2023. godine i financijskih rezultata u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu diplomu treba imati direktor?

Županijski Zakon o zdravstvenoj zaštiti Županije Zapadnohercegovačke nije usklađen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kojim je, između ostalog, propisano da direktor ustanove treba imati potrebno znanje iz zdravstvenog menadžmenta. Navedeno znanje dokazuje se certifikatom o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, odnosno završenom specijalizacijom ili postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Županije Zapadnohercegovačke iz 2013. godine navedena obaveza je bila propisana. Međutim, izmjenama i dopunama Zakona iz 2017. godine ova obaveza je ukinuta. Shodno tome, Dom zdravlja je izvršio izmjene Statuta, kojim je prethodno propisana obaveza osobe koja se imenuje za direktora ustanove da posjeduje znanje iz zdravstvenog menadžmenta izbrisana. Direktor ispunjava uvjete definirane županijskim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. 

Prijevoz nalaza za Mostar se naplaćuje

Usluga prijevoza nalaza u SKB Mostar također se naplaćuje od osiguranika s područja Širokog Brijega, po cijeni od 5 KM po osiguraniku. Prema pisanoj Izjavi od 11. siječnja 2024. godine, usluge prijevoza naplaćuju se od 2013. godine. Naplatu prijevoza obavljaju zaposlenici laboratorija prilikom uzimanja uzoraka krvi za slanje. Nije prezentiran akt kojim je utvrđena cijena usluga prijevoza. Također, cjenikom koji je Upravni odbor Doma zdravlja usvojio 29. travnja 2024. godine nije predviđena naknada za uslugu prijevoza. Dom zdravlja nema uspostavljenu subanalitiku svih prihoda (prihodi se ne evidentiraju po vrstama), zbog čega nije moguće utvrditi ostvarenje svih vrsta prihoda.

Mišljenje s rezervom

Revizori su utvrdili nekoliko značajnih nepravilnosti koje su bile ključne za mišljenje s rezervom. Prva nepravilnost odnosi se na nemogućnost potvrđivanja iskazane vrijednosti građevinskih objekata u iznosu od 1.864.484 KM i transportnih sredstava u vrijednosti od 337.506 KM. Nedostatak odgovarajuće dokumentacije otežava reviziju ovih stavki, što nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH.

Također, revizija je pokazala da Dom zdravlja nije vodio knjigovodstvenu evidenciju zaliha, što je rezultiralo priznavanjem troškova u trenutku nabavke, iako te zalihe nisu bile iskorištene. Ovo predstavlja kršenje Međunarodnog računovodstvenog standarda 2 (MRS 2) i onemogućava preciznu procjenu utjecaja na finansijska izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna značajna nepravilnost odnosi se na revalorizacijske rezerve u iznosu od 486.586 KM, koje nisu bile adekvatno dokumentirane. Također, nepriznavanje potraživanja i prihoda na osnovu presude i zaključenih nagodbi dovelo je do pogrešnog prikazivanja odgođenih prihoda i akumuliranog financijskog rezultata, koji je bio podcijenjen za 113.267 maraka.

Vlasništvo nad objektima i usklađenost s propisima

Poseban naglasak stavljen je na pitanje vlasništva nad objektima koje Dom zdravlja koristi. Naime, revizori su utvrdili da Dom zdravlja nema odgovarajuću dokumentaciju koja potvrđuje vlasništvo ili posjed poslovnog objekta, sektorskih ambulanti i garaža, koji su iskazani u knjigama s ukupnom vrijednošću od 3.010.636 maraka.

Također, evidentiran je nedostatak unutrašnjeg nadzora nad radom zaposlenika i organizacijskih jedinica, što predstavlja kršenje županijskog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Zakonske nepravilnosti i neprovođenje javnih nabavki

Revizija je ukazala na ozbiljne nepravilnosti u vezi s javnim nabavkama. U 2023. godini, bez usvojenog financijskog plana, Dom zdravlja je pokrenuo postupke javnih nabavki u vrijednosti od 240.000 maraka. No, utvrđeno je da su vršene i nabavke lijekova, sanitetskog materijala, hrane i drugih usluga u iznosu od 460.105 KM, bez provođenja zakonskih procedura i sklapanja ugovora, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Plaće i naknade

U izvješću je navedeno da je najviša neto plaća u Domu zdravlja u 2023. godini iznosila 3.513 maraka, dok je najniža bila 720 maraka. Prosječna neto plaća u toj godini iznosila je 1.471 maraka. Dodatno, na osnovu odluke Upravnog odbora, isplaćena je jednokratna pomoć od 1.060 maraka za 120 zaposlenika, a regres je isplaćen u visini od 638,50 maraka po zaposleniku za 125 radnika.

Troškovi za ugovore o djelu i naknade članovima odbora iznosili su 229.873 maraka, od čega su najveći troškovi vezani za ugovore o djelu (211.046 maraka) i naknade Upravnog odbora (8.640 maraka).

Revizorsko izvješće ističe potrebu za značajnim poboljšanjima u vođenju financija i usklađivanju poslovanja Doma zdravlja Široki Brijeg s važećim zakonima. Posebno je važno riješiti pitanje dokumentacije o vlasništvu nad objektima i poboljšati transparentnost u procesu javnih nabavki. Također, potrebno je uspostaviti efikasniji unutrašnji nadzor i poštovati zakonske odredbe koje regulišu zdravstvenu zaštitu i menadžment.

Vezani članci