POLA NOVCA IDE DRŽAVI Cijene goriva u FBiH najniže u posljednjih nekoliko godina

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Cijene goriva u Federaciji BiH trenutno su najniže u posljednjih nekoliko godina, zapravo još od vremena pandemije, piše BiznisInfo.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna cijena dizela u FBiH u rujnu je bila 2,41 KM po litru i bila je najniža u cijeloj regiji. Dizel je u rujnu u FBiH bio 15,14 posto jeftiniji nego u istom mjesecu prošle godine.

Prosječne maloprodajne cijene Supera 95 u rujnu su bile 2,48 KM, te je ovo gorivo od zemalja regije bilo jeftinije samo u Sjevernoj Makedoniji. Cijene ovog goriva za godinu su pale za 11,43 posto.

Biznis.info podsjeća kako se ovdje radi o prosječnim vrijednostima, a da su cijene na nekim crpkama puno niže. Primjerice, dizel na crpkama Bingo Petrola košta 2,21 KM po litru, a Super 95 stoji 2,31 KM.

Do pada cijena došlo je djelomično zahvaljujući povoljnim uvjetima i padu cijena na svjetskom tržištu.

Inače, treba naglasiti kako je prostor za sniženje cijena goriva ograničen i činjenicom da veliki dio cijene zapravo čine porezi i trošarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svaki litar goriva plaća se trošarina na naftne derivate, i to na bezolovni motorni benzin 0,35 KM a na dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,30 KM.

Osim toga, plaća se i putarina kao vrsta indirektnog poreza u ukupnom iznosu od 0,40 KM/litru za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje autocesta i drugih cesta.

Na cijenu treba dodati i PDV koji iznosi 17 posto, tako da, recimo, na cijenu od 2 KM PDV iznosi 34 feninga.

Dakle, na cijenu goriva koja iznosi nešto preko 2 KM – oko polovine su zapravo porezi i trošarine, dok u drugu polovinu spada nabavna cijena goriva kao i marže distributera i prodavača.

Pritom su te marže ograničene. Maksimalna visina marži iznosi 0,06 KM/litru za distributere, odnosno za veleprodaju, dok za maloprodaju maksimalna marža iznosi do 0,25 KM/litru derivata. Ova odluka donesena je u doba korona i još uvijek je na snazi.

Vezani članci