PALE Podanički odnos lokalne vlasti prema Olimpijskom centru Jahorina

Spin-portal.info
Vidi originalni članak

Bez idejnog i glavnog projekta, bez planiranih sredstava u proračunu, nepoznanice broja korisnika, energenta i drugih odgovora iz općine Pale prije tri godine krenuli su u izgradnju nove Toplane koja se građanima obećava više od 20 godina. U međuvremenu, potrošeno je dva milijuna maraka na izgradnju toplovoda od čega su korist imali samo izvođači, podizvođači i ugovarači radova. Ponovo, pred nove lokalne izbore obećava se izgradnja odnosno izmještanje postojeće toplane iz centra Općine. Za potrošeni novac nitko nije odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ni za onaj koji je načelnik Pala Boško Jugović još 2021. godine nezakonito prebacio Olimpijskom centru Jahorina. Naime, načelnik je bez odobrenja Skupštine i mimo važećeg proračuna, iskoristio službeni položaj i zaključio posao kojim je Općinu Pale zadužio za iznos od 1.139.700,00 KM, u cilju pribavljanja imovinske koristi za Olimpijski centar Jahorina.

Da je načelnik Pala izvršio kazneno djelo „zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ nenamjenskim korištenjem proračunskih sredstava smatrala je tadašnja oporba u Općini Pale, zbog čega su Okružnom tužiteljstvu u Istočnom Sarajevu podnijeli kaznenu prijavu protiv Jugovića. Što je s kaznenom prijavom pitali smo tužiteljstvo nakon tri godine. Odgovorili su da “postupajući tužitelj provodi sve mjere i radnje radi utvrđivanja okolnosti eventualnog izvršenja kaznenih djela”. Još uvijek, piše Mapa istraživačkih sadržaja.

Nije se samo na ovaj način radilo u korist Olimpijskog centra Jahorina. Prošle godine je Općina Pale Olimpijskom centru ustupila na korištenje 25 lokacija na Jahorini za parking prostor od kojeg će isti zaraditi višestruko nego što se vraća u proračun općine.

Naime, Skupština općina Pale usvojila je Odluku o korištenju javnih prometnica na lokalitetu Jahorine kojom se Akcionarsko društvo Olimpijski centar „Jahorina“ zadužuje da osigura uvjete za nesmetano odvijanje prometa, te neophodne uvjete za parkiranje vozila, kao i redovno čišćenje i održavanje svih ustupljenih prometnih površina. Ustupanje javnih površina vrši se uz naknadu od 100.000 KM koji bi trebali biti uplaćeni u proračun općine Pale. No, novac koji se vrati u proračun za godinu dana, OC Jahorina naplatom parkinga zaradi za manje od mjesec.

Osim toga, općina je mimo ovoga često izdvajala dodatna sredstva za “ulaganja na Jahorini” tako da se i ovih 100.000 KM, koje prema našim informacijama nije nikada uplaćeno, vrati Jahorini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se odužili Palama OC Jahorina donirao je prošle godine sanitetsko vozilo Domu zdravlja u ovoj općini vrijednosti oko 80.000 KM. Do današnjeg dana vozilo nije u funkciji.

Nedodirljivi gospodar Jahorine

Za projekte na Palama nema novca, ali ima za želje predsjednik Nadzornog odbora OC-a Nedeljka Eleka. Početkom ove godine Olimpijski centar „Jahorina“ dao je ugovor vrijedan 117.000 KM Košarkaškom klubu „Jahorina“ Pale čiji je predsjednik upravo Elek, o čemu je pisao Capital gdje stoji da je Elek najvjerojatnije u ovom slučaju u sukobu interesa. Osim toga, obiteljskoj tvrtki Nedeljka Eleka dodijeljeni su ugovori vrijedni 3,1 milijuna KM o čemu je pisao portal Žurnal. Svojevremeno su službenici SIPE izuzimali dokumentaciju vezano za sporne javne nabavke OC Jahorina.

Podaničkom odnosu općinskih vlasti prema predsjedniku Nadzornog odbora OC Jahorina, direktoru “Sarajevogasa”, počasnom konzulu, predsjedniku KK “Jahorina” predsjedniku Gospodarskog vijeća općine Nedeljku Eleku i direktoru OC Jahorina Dejanu Ljevnajiću, koju gradi vilu podno Jahorine, nema kraja.

Od načelnik Boška Jugovića prijateljskoj tvrtki “Stanišić” doo skoro pet milijuna maraka

Za osam godina Općina Pale raspisala je 368 natječaja, od toga je poduzeće “Stanišić” doo dobili ugovore za 69 natječaja ukupne vrijednosti skoro pet milijuna maraka. No, “Stanišić” nije dobivao poslove samo od Općine, tu su i druge javne ustanove i poduzeća. Spomenuta tvrtka u vlasništvu je obitelj Ace Stanišića, narodnog poslanika, direktora “Elektrodistribucije” Pale i visokog dužnosnika DEMOS-a. Aco Stanišić je i rodbinskim vezama povezan s načelnikom Pala Boškom Jugovićem. Osim asfaltiranja ulica po Palama “Stanišić” je radio i pomoćni stadion FK “Romanija” koji još uvijek nije u potpunosti završen, a koji će građane koštati oko millijun i pol maraka. “Stanišiću” su plaćeni pripremni radovi vrijednosti 400.000 KM.

Da nikad nije dosta novca za ovu tvrtku koja osim što se bavi građevinskim radovima posjeduje i autobusnu stanicu, svadbeni salon, vilu “Stanišić” i ostalo pokazuje i primjer namještanja natječaja Općine Pale za kupovinu poslovnih prostorija Centra za socijalni rad. Naime, na osnovu postavljenih natječajnih uvjeta te analizom poslovnih prostora koji se nalazi u užem centru općine, 450 m zračne linije od Pošte, karakteristike su odgovarale novom stambeno- poslovnom objektu investitora “Stanišić” doo, u vlasništvu obitelji Stanišić. Nakon teksta SPIN Info načelnik Boško Jugović je preko noći promijenio odluku i kupio drugi poslovni prostor koji se nalazio u neposrednoj blizini. U Palama je čak i M:tel-ov toranj postavljen na zemljištu u vlasništvu obitelji Stanišić.

Osim pogodovanja OC “Jahorina” i dodjeljivanju poslova većinom prijateljskim tvrtkama načelnik Boško Jugović skoro ništa od obećanih projekata nije završio. U međuvremenu je na mjesto načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove imenovao sina brata Arsena – Gojka Jugovića, dok je bratu dodijelio poticaj za poljoprivredu.

U svibnju 2022. godine načelnik općine Pale Boško Jugović potpisao je ugovor s tvrtkom “Radis” iz Istočnog Sarajeva o izgradnji novog objekta Mjesne zajednice Mokro. Rok za izvođenje radova bio je “oko 150” dana. Ni nakon dvije godine objekt nije završen. Za njegovu izgradnju Jugović je izdvojio čak 700.000 KM plus opremanje koje je koštalo skoro 40.000 KM.

Načelnik Jugović nikada nije odgovarao za pola milijuna propalih sredstva uloženih u izgradnju Muzeja obrambeno-domovinskog rata u ovoj Općini.

Iako je natječaj raspisan krajem 2019. godine, službeni početak radova na izgradnji muzeja, po starom dobrom običaju, tempiran je pred lokalne izbore 2020. godine kada su tadašnji kandidat za načelnika općine Boško Jugović, kandidat za gradonačelnika grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić i kandidat za člana Predsjedništva Milorad Dodik položili kamen temeljac.

Izgradnje muzeja dobila je tvrtka “Građenje” doo iz Pala, a rok za završetak radova bio je četiri mjeseca. Izgradnja Muzeja je stopirana. Ni Fakultet fizičkog odgoja i sporta koji bi trebao biti završen uz pomoć Vlade RS još uvijek nije pri kraju. Tijekom dva mandata načelnika Boška Jugovića Pale usprkos “povijesnim” proračunima u Palama nije završeni ni dio obećanih infrastrukturnih projekata. Nema ni nove zgrade Općine, Gradske kuće...

Glasači zbunjeni pred izbore

Ipak, Boško Jugović neće biti kandidat za načelnika Općine Pale na predstojećim izborima. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik priopćio je Paljanima u svibnju ove godine da će kandidat SNSD-a biti narodni poslanik i direktor Zavoda za zapošljavanje RS Damjan Škipina. Iako je dvije godine sjedio u poslaničkim klupama bez postavljenog pitanja kandidat SNSD-a je krenuo u kampanju i prije dozvoljenog roka. No, porastom apetita, sada već bivšeg direktora “Vodovod i kanalizacija” Pale Dejana Kojića isti je odlučio da se kandidira za načelnika ispred DEMOS-a. Kojića je podržao čak i oporbeni SDS, dok je Aco Stanišić dugo vagao između stranačkog kolege i podrške SNSD-u, no sada javno promovira Kojića. Zanimljivo je da su tek sada Nedeljko Elek i Aco Stanišić javno progovorili o poslovima koje dobivaju. Nakon što je prozvao Stanišića za obiteljske tvrtke i poslove koje dobiva od Općine Pale, narodni poslanik je odgovorio:

“Gospodin Elek ne govori o tome koliko su natječaja Olimpijskog centra u posljednje tri godine prošle pojedine kompanije koje se dovode u vezu s njim i o višemilijunskim vrijednostima tih nabavki, gdje su cijene daleko veće od tržišnih. Navest ću samo primjer preseljenja šestosjeda dugog 600 m s Poljica na Obućina bare koje po njihovim nabavkama košta 30 milijuna maraka, dok su procjene da je ta cifra pet puta viša od realne cijene”, objavio je Stanišić na društvenim mrežama.

Na proslavi slave Općine Pale ove godine kojoj je kumovao, između ostalih i Aleksandar Vulin, načelnik Pala Boško Jugović izjavio je medijima da su Pale respektabilna sredina za živjeti.

No, oporba u lokalnoj skupštini predvođena SDS-om smatra da iako je Boško Jugović bio načelnik u najlagodnijem razdoblju za njihovu općinu u smislu financijskih sredstava nije ništa značajno uradio za ovu općinu, ako izuzmemo park, asfaltiranje ulica, zgradu mjesne zajednice i još par sličnih projekata koji ni na koji način nisu utjecali na život običnog čovjeka.

“Smatram da je moralo i trebalo puno puno više, ako kažemo da su projekti toplane i gondole ostali samo prazna priča za osam godina i ukupnog proračuna od oko 160 milijuna KM, mislim da Vam to dovoljno govori o radu načelnika. Boško Jugović se našao u situaciji koju on nije mogao kontrolirati, a to je početak ulaganja u OC Jahorina i dolazak na planinu Eleka i Ljevnajića. Jugović se našao između dvije vatre odnosno između DEMOS-a s jedne i Eleka s druge strane, a u želji da udovolji svima, na kraju nije udovoljio nikome. U kompletnoj toj igri Jugović se jednostavno nije snašao, nije držao konce u svojim rukama, bavio se političarenjem, udovoljavanjem, izmjenama regulacijskih planova, a samo se nije bavio onim čime se trebao baviti, a to su građani općine Pale koji su ga izabrali”, kaže za Spin portal oporbeni zastupnik u lokalnoj skupštini Dušan Gazivoda.

Dok se na Jahorini grade apartmani i prijateljske tvrtke dobivaju poslove Pale čekaju Muzej, gondolu, zgradu Fakulteta fizičkog odgoja i sporta, zgradu Općine, izmještanje toplane, pomoćni stadion FK Romanije, Gradsku kuću i brojne druge projekte za koje je rok za završetak radova odavno istekao. Za probijanje rokova, ali i uložena i neopravdana sredstva za pojedine projekte nitko nije odgovarao. No, iako možda neće imati grijanja sljedeće zime, Paljane će grijati obećanje predsjednika Dodika da će Pale biti prijestolnica Srpske.

Vezani članci