OPĆINA BANOVIĆI Uhićenje načelnika, korupcija, sumnjivi ugovori…

inforadar.ba
Vidi originalni članak

Protekle četiri godine općinu Banovići obilježilo je uhićenje načelnika Bege Gutića (SDA), njegov sukob s predstavnicima nove većine u Vijeću, koji je kulminirao tučnjavom ispred zgrade općine, ali i optužbe pojedinaca iz Općinskog vijeća da nadležno Županijsko tužiteljstvo i policija štite načelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gutić je, podsjetimo, uhićen zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, a prilikom privođenja oduzet mu je mobitel radi vještačenja. Uhićenje su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) sredinom 2022. godine, no Gutić je ubrzo pušten na slobodu.

Prema dokumentaciji koja ga inkriminira, Bego Gutić je kao općinski načelnik više od 90 posto javnih nabava provodio putem netransparentnih direktnih sporazuma, o čemu je pisao i portal Pratimo tendere, prenosi Mapa istraživačkih medija.

Namještanje natječaja

Podsjećamo da je InfoRadar objavio kako je samo u 2021. godini, od ukupno 51 ugovora općine Banovići (317.977 KM), čak 45 njih sklopljeno direktno. Porezni obveznici su za te „dogovore“ privatnicima od strane načelnika Gutića platili 179.928 KM. Od tih 45 poslova, 23 je procijenjeno gotovo do granične zakonske vrijednosti od 6.000 KM za direktnu pogodbu. Nekoliko direktnih sporazuma predstavljaju klasično „cijepanje nabava“, čime je skriveno pogodovanje i namještanje natječaja.

Načelnik je osigurao da dio posla ostane i unutar obitelji pa je u više navrata angažirao tvrtku Gutić transport svog rođaka, kojoj su dodijeljeni poslovi „od igle do lokomotive“. Najprije je 1. travnja 2021. godine Općina Banovići od Gutić transporta iznajmila ICB stroj za 5.000 KM proračunskog novca. Potom je tvrtku svog rođaka načelnik angažirao i za iskope i zemljane radove, za što im je plaćeno dodatnih 5.990 KM, a Gutić transport je također revidirao i glavne projekte kod Tangrama iz Lukavca, za što je Općina izdvojila 5.900 KM.

U ožujku 2022. godine, prema pisanju InfoRadara, Gutić transport je nakon provedenog natječaja i odabira „komisije“ dobio posao „izradu jumbo plakata, grafičkih proizvoda, reklamnih stalaka, pozivnica, zahvalnica i čestitki“, što je plaćeno s oko 16.000 KM proračunskog novca. Ovo su samo neki od poznatih primjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezane tvrtke

Osim Gutić transporta, načelnik Gutić je po broju direktnih ugovora prema SDA liniji posebno favorizirao tvrtku Tanović, kojoj je za uređenje Ulice Alije Izetbegovića plaćeno 5.950 KM. Za renoviranje i općinske prostorije istoj tvrtki isplaćeno je 2.497 KM. Tanović je, nadalje, sanirao potporni zid u naselju Čifluk za 5.969 KM te korito u Mrahorovićima za 3.686 KM. Zahvaljujući direktnim sporazumima, Tanović sanira i Informativno-edukativni centar, posao vrijedan 5.983 KM.

Na početku 2021. godine, Općina Banovići nabavila je 36 tona ugljena, a nabava je direktno dogovorena s RM Company i plaćena 5.040 KM. U srpnju 2021. ista tvrtka dobila je ugovor za prijevoz nepoznatih roba i materijala, u vrijednosti 5.900 KM.

Kuhinjski namještaj kupljen je kod Ading Commerca za 5.900 KM, a IMUS Team je za 5.840 KM isporučio uredski namještaj. Informatička oprema nabavljena je od tvrtke Disti za 5.700 KM, a isti iznos (5.700 KM) isplaćen je i tvrtki Amde projekt za nadzor prilikom sanacije Holandske kuće, objavio je InfoRadar.

Favoriti na natječajima

Spisak Gutićevih favorita nije konačan. Glavni projekt za regulaciju korita Litve tvrtki PGP Hidroinženjering plaćen je 5.930 KM, dok su Gutić i Općina Banovići za izradu studije za vodne suglasnosti istoj tvrtki isplatili 5.900 KM.

Za usluge bankarstva i platnog prometa NLB banci isplaćeno je 5.990 KM, dok je izrada projekta za 15 stanova Atrius Projektu plaćena 5.900 KM. Ova tvrtka izradila je i elaborat za dva stambena projekta, opet za 5.900 KM, a oba su posla urađena istog dana, 24. svibnja 2021. godine.

Posebno su zanimljivi dugogodišnji sumnjivo sklopljeni ugovori s agencijom Inform.

Agencija Inform bila je zadužena za održavanje službene općinske web stranice te joj je tijekom 2021. godine isplaćivano po 5.999 KM proračunskih sredstava mjesečno.

Inače, vlasnik Informa je Emir Alibašić iz Živinica, diplomirani inženjer elektrotehnike i zaposlenik Zavoda za zdravstveno osiguranje Tuzlanske županije. Dakle, on istovremeno zastupa pravnu osobu, Agenciju Inform, i prima plaću kao zaposlenik javne ustanove.

Zakazala pravna država

Ideja je došla kada je Županijska televizija iz Tuzle ukazivala na nezakonitosti tadašnjeg premijera Bege Gutića, nakon čega je on angažirao Alibašića i njegovu agenciju Inform te im dodijelio donaciju Vlade TŽ „za promociju općina u ovom kantonu“ (Službene novine TK br. 16., 6. 11. 2017.). Sve to vrijeme Alibašić je bio zaposlenik Zavoda za zdravstveno osiguranje Tuzlanske županije.

Kulminacija je uslijedila nakon raspada SDA Tuzlanske županije te formiranja Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, kada je Alibašić kupio sve domene s ekstenzijom .ba koje su u sebi sadržavale ime PDA ili PDA BiH.

Protiv Gutića je pokrenut predmet te je rađeno vještačenje njegovog mobitela, ali do danas istraga nije dala rezultate.

Vezani članci