ODGOĐENA PRIMJENA Novi sustav ulaska stranaca u EU ostaje na čekanju, tri članice nisu spremne

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Novi sustav ulaska u zemlje schengenskog prostora i izlaska iz njih, EES (Entry/Exit System), koji je Europska unija trebala uvesti 10. studenoga ove godine, ponovno je odgođen bez određivanja novog datuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao glavni razlog odgode navodi se da pojedine zemlje EU još nisu spremne za provedbu novog sustava.

Ylva Johansson, povjerenica EU za unutarnje poslove, izjavila je da granični računalni sustavi Njemačke, Nizozemske i Francuske još nisu spremni za implementaciju ovog sustava te je njegova uspostava odgođena, saznaje Bloomberg.

"Deseti studenoga sada je izvan rasprave," kratko je rekla Johansson o ovom pitanju.

Johansson je izrazila nadu da bi sustav mogao započeti "što prije moguće", ali točan vremenski okvir ovisi o tekućim pravnim pregledima i tehničkim pripremama.

Zemlje koje su tražile odgodu čine oko 40 posto putničkog prometa na koji bi trebala utjecati ova promjena, stoga je njihova spremnost ključna za uvođenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fazni pristup razmatran za buduću implementaciju

Uvođenje sustava dosad je odgađano tri puta.

Ponovno odgađanje otvara pitanja o tome kako se projekt vodi i može li EU koordinirati velike tehnološke nadogradnje među državama članicama.

Implementacija EES-a bila je složenija nego što se očekivalo. Glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova ukazao je na probleme sa središnjim sustavom EU-Lise, agencijom EU koja upravlja velikim IT sustavima za sigurnost i pravosuđe.

Integracija sustava preko granica mnogih zemalja, zajedno s velikim brojem putnika, stvorila je velike tehničke izazove.

Bilo je teško osigurati pouzdanost i sigurnost sustava uz istovremeno održavanje učinkovitosti graničnih prijelaza.

S obzirom na probleme, Johansson je predložila da EU može postepeno uvesti EES. Ovaj plan započeo bi s nekoliko graničnih prijelaza, a zatim bi se proširio na sva područja.

Međutim, Johansson je rekla da bi čak i za postepeno uvođenje bile potrebne izmjene postojećih EES pravila.

Europska komisija radi na pravnim procjenama potrebnim za dopuštanje ovakvog pristupa.

Odgoda EES-a znači da će se ručno pečatiranje putovnica zasad nastaviti. To zadržava uobičajeni postupak za putnike, ali također održava neučinkovitosti i sigurnosne nedostatke koje je EES trebao ispraviti.

Granične vlasti morat će revidirati svoje planove i obuku, što bi moglo dovesti do većih troškova i operativnih poteškoća dok čekaju novi datum početka.

Odgoda EES-a znači i odgodu ETIAS-a

Odgoda EES-a također bi mogla odgoditi pokretanje ETIAS-a, čiji je početak predviđen za 2025. godinu. Ovaj sustav ima za cilj poboljšati provjere prije putovanja za putnike iz zemalja oslobođenih viza, utječući na to kako neki dugoročni posjetitelji i migranti planiraju svoj ulazak u EU.

Napori za modernizaciju granične kontrole pokazuju koliko je teško koordinirati velike promjene u mnogim državama članicama.

Ovaj neuspjeh mogao bi navesti čelnike EU-a da preispitaju svoj pristup imigraciji i sigurnosti granica.

Odgoda također izaziva sumnju u sposobnost EU-a da brzo odgovori na promjenjive migracijske trendove i sigurnosne potrebe.

Dok se EU suočava s izazovima poput neregularne migracije i potrebe za sigurnim granicama, spori napredak na EES-u mogao bi utjecati na buduće političke odluke i prioritete u imigraciji i upravljanju granicama.

Podsjetimo, riječ je o sustavu EES ili poznatijem kao ETIAS, koji treba zamijeniti ručno pečatiranje putovnica automatskim biometrijskim provjerama.

Sustav će obuhvatiti sve državljane zemalja izvan EU-a koji ulaze u schengensko područje na kratke boravke, bez obzira na to trebaju li vizu ili ne. Koristit će se na aerodromima, morskim lukama, kopnenim granicama i željezničkim prijelazima.

Izmjene prelaska granica trebale bi obuhvatiti oko šezdeset zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, čiji će državljani imati drugačiji način prelaska granice u zemlje EU, kako su ranije naveli iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA) Bosne i Hercegovine.

Od putnika će se na granici zahtijevati da dostave biometrijske podatke, kao što su otisci prstiju i fotografija lica.

Glavne izmjene uključuju uvođenje sustava "Entry/Exit System (EES)" i "European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)". Ovi sustavi predstavljaju online obrasce koje će nositelji putovnica zemalja izvan EU morati ispuniti i platiti naknadu prije ulaska u zemlje EU.

EES sustav odnosi se na praćenje vremena i mjesta boravka u EU, kako bi se osiguralo da putnici ne borave dulje od 90 dana unutar razdoblja od šest mjeseci.

Kretanje naprijed usred neizvjesnosti

Prilikom prvog prelaska granice uzimat će se biometrijski podaci, čime se eliminira potreba za unošenjem pečata u putovnice na graničnom prijelazu. Time se smanjuje rizik od zloupotrebe identiteta i omogućava nositeljima putnih isprava koji često prelaze granicu da izbjegnu čestu zamjenu putovnica zbog popunjenosti svih stranica pečatima.

ETIAS sustav je također online obrazac u koji se unose podaci o putnoj ispravi i mjestu boravka, uz dodatnu naknadu od sedam eura.

Ovaj obrazac bi od uspostave trebao vrijediti do tri godine ili do zamjene putne isprave.

EU se trenutačno bavi tehničkim i logističkim problemima s EES-om, a putnici, granični službenici i kreatori politika suočavaju se sa stalnom neizvjesnošću.

Kada se EES konačno implementira, promijenit će se način na koji ljudi ulaze u schengensko područje i izlaze iz njega, ali vremenski okvir još uvijek nije jasan.

Sljedećih nekoliko mjeseci bit će ključni dok EU revidira svoje planove za modernizaciju graničnih kontrola. Oni koji su uključeni u putovanja i useljavanje morat će se informirati i prilagoditi dok se pripremaju za konačno uvođenje sustava.

Vezani članci