OD ŠKOLE DO PROMETNICE Što se sve gradi, uređuje i sređuje na Bijelom brijegu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama regulacijskog plana Bijeli brijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako je na jednoj od prethodnih sjednica došlo do odluke pristupanju ovoga regulacijskog plana nakon priprema i snimanja terena. Nakon ovoga regulacijski plan ide u javnu raspravu.

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, Mirza Šahović, istaknuo je da su ovim planom željeli prvenstveno riješiti promet, povezavši Ulicu hrvatske mladeži preko Crkve sv. Tome s Ulicom Blajburških žrtava kod današnjeg Keša.

Kazao je da je ovim planom za širenje prometnice izvršeno uzimanje dijela parcele u privatnom vlasništvu, uz refundaciju dijela na gradskoj zemlji za potrebe izgradnje kolektivnih objekata. Istaknuo je da su svi koeficijenti određeni u gradnji ovih objekata ispoštovani.

Uvršten je i raniji zahtjev za izgradnju Likovne škole s galerijom i sportskim terenom koji bi bio u funkciji i za Osnovnu školu Silvije Strahimir Kranjčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od izmjena u odnosu na plan iz 2012. godine odnosi se na proširenje na parceli Studentskog doma. Ovim novim planom pokušava se zaštititi područje oko Velikih stepenica kako bi se sačuvala okolna šuma. Prema Šahovićevim riječima, mogli bi se uklopiti montažni sadržaji za opuštanje i učenje, dok bi šuma ostala zaštićena. Stoga se s proširenjem išlo na drugu stranu Doma, gdje je dobiveno čak više kvadrata.

Što se tiče zona individualnog stanovanja, u urbanističko-tehničkim uvjetima postavljeni su maksimalni uvjeti 5 plus 2. U slučaju zahtjeva za proširenjem privatnih parcela u budućnosti, slijedit će se ovi kriteriji.

Privatni zahtjevi za izgradnju kolektivnih objekata, kazao je Šahović, neki su prihvaćeni, neki modificirani, a neki odbijeni, ovisno o lokaciji na kojoj su se nalazili.

U ovom planu uvrštena je i prometnica iznad stadiona, s obzirom na to da se radi o prilično neuvjetnom dijelu prolaska ispod zgrada. Planirana je prometnica iznad stadiona koja se spaja s prometnicom iznad Velikih stepenica.

Što se tiče Stadiona, kada je riječ o proširenju prema ovom regulacijskom planu u odnosu na 2012. godinu, postoji draft verzija koja se odnosi na proširenje stadiona s poslovnim zonama.

Regulacijskim planom obuhvaćena je i sporna zgrada na Bijelom brijegu. Rečeno je da je "školski" izvedeno onako kako bi zgrada mogla izgledati, a da se tu ne nalazi ništa. Prema ovom planu, da bi objekt mogao stajati, trebalo bi skratiti gabarit za nekih 45 do 55 posto i dodati dvije etaže garaža.

Kada je riječ o demoliciji, stav je Zavoda da se svi objekti, priljepci na javne objekte i svi nelegalni objekti na javnim površinama Grada, koji nemaju dozvole, uklone. Naglašeno je da se radi o velikom broju objekata..

Vezani članci