OBMANA JAVNOSTI Dronovi kupljeni u Kini predstavljeni u BiH kao domaći brend

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom gospodarskom sajmu (ZEPS) koje su prikazali kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze s BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost u Bosni i Hercegovini je dočekala vijest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova s općim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja bila skeptična prema ovom programu razvoja.

Međutim, dron koji je predstavljen nije proizveden u Bosni i Hercegovini što mijenja sve u odnosu na tvrdnje koje je javnost dobila. Naime, dron s fiksnim krilima, kojeg je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, predstavio kao "Tayan-1" je zapravo kineski dron kupljen od kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.

Dron predstavljen na ZEPS-u kao "Tayan-1" je ustvari dron kineske kompanije iz obitelji dronova Loong. Nakon što smo kontaktirali kompaniju, dobili smo potvrdu da se radi o tom tipu drona. Pored potvrde da se radi o tom tipu drona, kompanija nam je ponudila da kupimo isti, što ukazuje jednostavnost nabavke ovog drona, piše Klix.

Kineska kompanija proizvodi i prodaje ove dronove u različitim izvedbama, od izviđačkih do borbenih. Pored dronova s fiksnim krilima kompanija nudi i multikoptere.

Klix je kontaktirao i Asima Hadžića, direktora Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, koji je objasnio kako je došlo do greške u predstavljanju drona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dronovi (dva) su kupljeni u Turskoj i u BiH su dovezeni i sklopljeni. Trebali su poslužiti kao prikaz da ćemo i mi uskoro ući u proizvodnju dronova", pojasnio je Hadžić.

Ono što dodatno potvrđuje da se radi o dronovima kineske kompanije ukazuju i opisi ministra Heleza, koji je u više navrata spominjao "platforme za granatice".

Kompanija koja prodaje i proizvodi dronove Loong u svom asortimanu prodaje opremu za nošenje i otpuštanje minobacačkih mina, baš onakve o kakvim je govorio ministar Helez.

Pokušali smo nekoliko puta kontaktirati ministra obrane BiH Zukana Heleza, ali nije odgovarao na naše poruke i pozive. Ono što je sigurno jest da ovi dronovi odavno imaju serijsku proizvodnju, ali u Narodnoj Republici Kini, piše Klix.

Helez nikada nije prezentirao javnosti gdje su dronovi koje je davno najavio, gdje se proizvode u BiH, s kojim tvrtkama i državama su potpisani ugovori o izvozu. O svemu tome smo više puta pisali da nije utemeljeno, no Helez nije odustajao od svoje priče u javnosti. Iako je najavljivao da će medije koji se njemu dopadaju povesti da im pokaže dronove, ni to se nije dogodilo.

Vezani članci