OBJAVLJENI PODACI Drastičan porast broja prijava korupcije u državnoj upravi

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U prvih šest mjeseci ove godine pokrenuta su 194 predmeta u vezi s korupcijom, od čega se 87 odnosi na nepravilnosti u državnoj upravi, prema podacima polugodišnjeg izvještaja Centra za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije Transparency International u BiH za 2024. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj predmeta vezanih za državnu upravu je u porastu za 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (69), što potvrđuje nalaze ostalih istraživanja koje je proveo TI BiH, a koja ukazuju na to da se građani najčešće susreću s korupcijom upravo u javnoj upravi.

Nepravilnosti u javnoj upravi

“Građani se Centru javljaju ukazujući na nepravilnosti u javnoj upravi na svim razinama u BiH, a najčešće prijavljuju neregularnosti prilikom zapošljavanja i imenovanja u javnim organima, favoriziranje i nezakonitosti prilikom raspodjele javnih sredstava, izvođenje radova na izgradnji i održavanju lokalne infrastrukture, pristup zdravstvenim uslugama, te diskriminaciju i kršenje prava iz radnih odnosa i slično”, navode iz Transparency Internationala.

Ukupno gledano, građani su u prvom dijelu ove godine uputili 1227 poziva na besplatnu liniju za prijavu korupcije 0800 55555 Centra, što je dvostruko više poziva nego u prvoj polovici 2023. godine.

Pored uprave, obrazovanje (18), privatni sektor (17) i pravosuđe (17) su oblasti u kojima je zabilježen najveći broj predmeta, dok je u oblasti zdravstva došlo do pogoršanja, budući da je ove godine pokrenuto 14 predmeta u odnosu na 8 predmeta prošle godine

Najveći broj predmeta, čak 100, pokrenut je na osnovu prijava osoba koje su svjedoci korupcije, a taj broj je veći nego prošle godine kada se 71 predmet odnosio na prijave svjedoka. Slično, broj predmeta po prijavama žrtava korupcije je u porastu s 70 slučajeva ove godine u odnosu na 56 u istom periodu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što svakako zabrinjava je pad broja predmeta po prijavama takozvanih "zviždača“, odnosno osoba koje prijavljuju korupciju iz svog radnog okruženja. Ove godine pokrenuto je tek 7 takvih slučajeva u odnosu na 29 u prvoj polovini 2023. godine. Jedan od razloga za ovaj pad svakako može biti nedovoljna zaštita koja je rezultat nepostojanja relevantnih zakona, kao što je slučaj u Federaciji BiH, ili stvaranje atmosfere javne osude, zastrašivanja, pa čak i otvorenih prijetnji upućenih osobama koje prijavljuju korupciju od strane najviših političkih dužnosnika.

U istom razdoblju pokrenuto je 9 upravnih sporova protiv javnih organa zbog nedostavljanja informacija od javnog značaja, a nadležni sudovi su donijeli 9 presuda, od kojih je 8 u korist Transparency International BiH.

Suzbijanje sukoba interesa

Osim u oblasti slobode pristupa informacijama, TI BiH Centar je djelovao i na polju zaštite ljudskih prava, pa je tako Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izrekla 2 preporuke po predstavkama TI BiH, među kojima je i potvrda da su željeznice u oba entiteta diskriminirale osobe bez položenog stručnog ispita prilikom zapošljavanja.

TI BiH je nastavio djelovati u pravcu suzbijanja sukoba interesa te je nakon prijave TI BiH Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH utvrdila da je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Draško Milinović, u isto vrijeme bio na čelu Teniskog saveza RS koji je dobio značajna sredstva iz proračuna za izgradnju teniskih terena u Banjoj Luci, za što je kažnjen obustavom 10% plaće u narednih 6 mjeseci.

"Na sličan način, TI BiH je štitio javni interes u oblasti zaštite prirodnih resursa pa je tako Federalno tužiteljstvo Federacije BiH poništilo odluku Kantonalnog tužiteljstva Srednjobosanskog kantona i naredilo istragu protiv odgovornih osoba za neplaćanje koncesionih naknada u vrijednosti preko 1,7 milijuna KM", priopćeno je iz TI BiH.

Vezani članci