OBJAVIO DEKRET Oglasio se mostarski biskup povodom odluke Vatikana o Međugorju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon što je Dikasterij za nauk vjere u četvrtak izdao Notu "Kraljica mira - o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje", koju je 28. kolovoza 2024. odobrio papa Franjo, a kojom se izjavljuje da su, s obzirom na navedeno duhovno iskustvo, "ispunjeni uvjeti za nastavak s odlukom nihil obstat", biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić danas je objavio Dekret u vezi s duhovnim iskustvom vezanim za Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U biskupovom Dekretu, između ostalog, navodi se da ništa ne priječi (nihil obstat) „da se cijeni pastoralna vrijednost i da se promiče širenje ovog duhovnog prijedloga, uključujući i moguća hodočašća“, te da su vjernici, kada je u pitanju pobožnost prema Mariji „Kraljici Mira“, ovlašteni slijediti tu pobožnost na razborit način. Međutim, to ne podrazumijeva potvrdu nadnaravnog karaktera fenomena o kojem je riječ, uz napomenu da vjernici nisu dužni vjerovati u to.

Također, svećenici mostarske biskupije, prihvaćajući i poštujući odluku Crkve, slobodni su pristati ili ne pristati uz ovaj duhovni prijedlog. Isto tako, trebaju poštovati i slušati Apostolskog vizitatora u odlukama koje će donositi u situacijama koje se mogu pojaviti.

Cijeli Dekret biskupa Palića možete pročitati ovdje.

Vezani članci