NOVI DETALJI O ILEGALNOM KAMENOLOMU Uopće nisu smjeli eksploatirati kamen, poticaje dobivali od Vlada HNŽ i FBiH

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tragedija u Donjoj Jablanici u prvi plan je izbacila ilegalni kamenolom na brdu iznad mjesta, iz kojega se po svemu sudeći survala velika količina kamenog otpada koja je zatrpala selo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Hercegovina.info prvi je otkrio kako kamenolom nije imao koncesiju pri nadležnom ministarstvu niti je bio u registru okolišnih dozvola, a sada donosimo nove informacije vezane za ovaj kamenolom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tvrtka Sani se uopće nije smjela baviti eksploatacijom kamena

Najprije, mediji su već otkrili kako je navodni vlasnik ovoga kamenoloma Jablaničanin Dženan Honđo, odnosno njegova tvrtka Sani d.o.o.

Sani d.o.o. navedena je u registru, a prema podacima Companywalla, osnovana je u siječnju 2001. godine.

Tvrtka trenutno nije u blokadi, ali je blokirana bila 2016. 2017. i 2022. godine. U 2023. godini prihodi su im iznosili oko 170.000 KM, a rashodi oko 163.000 KM.

Zanimljiv detalj je u tome da je puno ime tvrtke Sani d.o.o. "Društvo za eksploataciju i obradu kamena, trgovinu i usluge "SANI" d.o.o. Jablanica", no kao djelatnost u registru navedena je šifra C 23.70 - Rezanje, oblikovanje i obrada kamena; te se prema tome tvrtka Dženana Honđe uopće nije smjela baviti eksploatacijom kamena!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primali poticaje sa županijske i federalne razine

Drugi nevjerojatan detalj je činjenica da je Sani d.o.o. na listi "Korisnici poticajnih sredstava Ministarstva gospodarstva s pozicije „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima (po odluci Vlade)“, utvrđene proračunom Hercegovačko-neretvanske županije za 2023. godinu"

Lot 2. - Poticaj tehnološkom razvoju i digitalizaciji na broju 36. nalazi se Sani d.o.o. Jablanica sa poticajem od 14.000 KM.

 

Odluku je potpisao tadašnji ministar Željko Laketić u kolovozu 2023. godine, svega dva mjeseca prije nego što će vlast preuzeti nova Vlada HNŽ.

No nije županijska razina jedina koja je pomagala ovom poduzeću. Pomoć su dobili i od Federalnog ministarstva energije i rudarstva 2020. godine kada su se našli na Listi korisnika financijske pomoći s iznosom dodijeljenih sredstava za sektor industrije.

Vlada Fadila Novalića kao covid mjeru u kategoriji "Industrija građevinskog materijala i nemetala" kompaniji Sani dodijelili su malo manje od 7.000 KM.

 

Za ovu transakciju postoji i izvještaj o utrošku sredstava.

 

Uklonili web i facebook stranicu

Web i facebook stranica tvrtke Sani d.o.o. bile su dostupne do petka, kada su uklonjene s mreže i trenutno su nedostupne. Na njihovim stranicama nigdje nije bio prikazan ilegalni kamenolom, no vidjelo se kako su se bavili obradom kamena, gradnjom zidova, fasada na kućama, bazena i slično.

Nakon izvanrednog zasjedanja Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, premijerka HNŽ, Marija Buhač u vezi kamenoloma iznad Donje Jablanice i moguće odgovornosti za katastrofu, kazala je kako je odmah uz činjenicu da su se takve informacije pojavile na terenu zadužila Ministarstvo gospodarstva da dostavi svu dokumentaciju o tome.

"Ova Vlada zasigurno nije izdala nikakvu koncesiju za kamenolom niti imamo evidentirane prihode od koncesijske naknade za taj kamenolom, ali sam zadužila Ministarstvo da izvuče svu dokumentaciju iz arhive za to poduzeće i da mi do kraja dana naprave izvještaj, nakon čega ću moći dati više informacija", navela je Buhač

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, potvrdio je na konferenciji za medije da kamenolom, čije je kamenje zatrpalo Donju Jablanicu, nije imao dozvolu za rad, te da u evidenciji nadležnog ministarstva nema podataka da je kamenolom bio aktivan posljednjih godina. Nikšić je izjavio da, iako se na županijskoj razini vode različite informacije o tome je li kamenolom eksploatiran, činjenica je da su žrtve u Donjoj Jablanici posljedica urušavanja brda i kamenja.

Naglasio je da treba provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost, te da je najvažnije da Vlada sanira štetu i zbrine preživjele. Nikšić je također spomenuo da neki mještani tvrde da se kamenolom nije eksploatirao posljednjih 20 godina, dok drugi smatraju suprotno, ali da su za rješavanje ovog pitanja potrebne pravosudne i policijske istrage.

Iako su se pojavile neslužbene informacije kako se vlasnik kamenoloma Honđo predao organima gonjenja, nismo ih uspjeli provjeriti jer nam se na više upućenih telefonskih poziva upućenih prema MUP-u i Tužiteljstvu HNŽ nitko nije javljao. 

Iz Tužiteljstva HNŽ stigao je dopis medjima:

"Povodom tragedije koja se dogodila, radi osiguravanja objektivnog informiranja javnosti i odgovora na brojne medijske upite, obavještavamo javnost da su tužitelji Tužiteljstva HNŽ Mostar, Područno tužiteljstvo Konjic, odmah po primitku dojave o strašnoj nesreći koja je pogodila područja općina Jablanica i Konjic, izašli na teren. Zajedno s pripadnicima MUP-a HNŽ/K i PU Konjic, odnosno PS Konjic i PS Jablanica, poduzeli su i nastavljaju poduzimati sve potrebne radnje koje su u njihovoj nadležnosti, a koje zahtijevaju hitno postupanje.

Tužiteljstvo je stoga formiralo predmet i imenovalo tim tužitelja zaduženih za rad na ovom slučaju. Pod nadzorom Tužiteljstva, pripadnici MUP-a HNŽ provode radnje provjere informacija kako bi utvrdili sve okolnosti tragedije, s posebnim naglaskom na eventualnu odgovornost i ulogu ljudskog faktora, osobito u kontekstu poslovanja i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na pogođenom području.

Također, u okviru tih radnji, naložena su stručna vještačenja i pribavljanje relevantne poslovne dokumentacije."

Vezani članci