NOVE PROMJENE STIŽU U STUDENOM Ulazak u Schengen za građane BiH postaje složeniji, uvode se nove procedure i takse

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Od 10. studenog stupa na snagu novi sustav ulaska u Europsku uniju i Schengen za građane zemalja koje nisu dio europske/schengenske obitelji, pa tako i za nositelje BiH putovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim već ustaljene pasoške kontrole, uzimat će se otisci najmanje četiri prsta te će svaki putnik biti fotografiran.

Radi se o stupanju na snagu ЕЕS sustava, uspostavljenog u studenom 2017. godine.

Uvođenjem ЕЕS-a nastavlja se skeniranje putnih dokumenata, ali se prestaje unositi pečat u putovnice, te se očekuje da će uzimanje otisaka i fotografiranje produžiti čekanje u kolonama, prenosi ATV.

Na aerodromima će se provjere obavljati po slijetanju, a države članice omogućile su uzimanje biometrijskih podataka i provjere već prije dolaska do graničnih kontrolnih točaka, dok putnici čekaju u redu, kako bi se osigurala bolja protočnost.

ЕЕS sustav je uspostavljen kako bi baze podataka zemalja članica EU bile bolje povezane, s ciljem sprječavanja boravka duljeg od 90 dana u razdoblju od šest mjeseci, kao i otežavanja ulaska kriminalcima ili teroristima u EU s lažnim putovnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ЕTIAS neće dozvoljavati grupno apliciranje, a od putnika se mogu tražiti detalji poput potvrde o rezervaciji hotela ili zaposlenju.

No, to nije sve. Za iduće ljeto planirano je uvođenje i Europskog sustava putnih informacija i autorizacije (ЕTIAS).

To će značiti da će putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim s Europskom unijom morati putem interneta aplicirati za dozvolu za ulazak, uz plaćanje naknade od sedam eura putem bankovne kartice.

ЕTIAS će zahtijevati da, prije putovanja, državljani oko 60 zemalja popune obrazac s osobnim podacima (e-mail, broj telefona, podaci o putnoj ispravi, obrazovanju, zaposlenju, kao i detalji o planiranom putovanju i boravku u EU).

Također će se tražiti i podaci o kaznenim presudama, ranijim putovanjima u ratne ili krizne zone, te informacije o eventualnom protjerivanju iz neke države.

Od naknade od sedam eura bit će oslobođeni mlađi od 18 i stariji od 70 godina, kao i supružnici/registrirani partneri i djeca državljana EU i zemalja schengenskog sustava, te djeca supružnika/partnera izvan EU, ali i oni koji su u tranzitu preko europskog aerodroma.

Izuzeća

ЕTIAS dozvola vrijedit će tri godine ili do isteka putne isprave kojom je podnesena prijava za ulazak. ЕTIAS obrazac neće morati popunjavati osobe s važećom vizom - studentskom, radnom ili sličnom, ili s boravišnom dozvolom u nekoj zemlji Unije, kao ni osobe koje žive uz granicu i posjeduju pogranične propusnice.

Izuzeće će vrijediti i za osobe koje putuju na liječenje u hitnim slučajevima ili na sprovod člana obitelji, kao i za one koji su pozvani na sud.

Vezani članci