NOVE KAZNE IZ SIP-a Opet 'skratili' listu kandidata za predsjednike biračkih odbora

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine uklonilo je još devet osoba s liste kandidata za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora jer su u međuvremenu predloženi od strane političkih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđeno je da je devet osoba predloženo od strane političkih subjekata kao članovi za imenovanje u sastav biračkih odbora u općini Ilidža. Budući da su oni prijedlozi političkih stranaka, a nalaze se na listi za imenovanje predsjednika i zamjenika, prijedlog je da se uklone," rečeno je na sjednici SIP-a.

Inače, SIP ni jučer nije donio konačnu odluku o imenovanju predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, iako je rok za to bio 22. kolovoza. Do sada je samo formirana lista tih kandidata, no formalno-pravno još nisu imenovani na pozicije zamjenika i predsjednika biračkih odbora, pišu Nezavisne.

"Uspjeli smo pronaći predsjednike, ali još nismo zamjenike predsjednika," izjavila je Irena Hadžiabdić, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, zatraživši od nadležne službe u SIP-u da se taj posao dovrši.

U nadležnoj službi SIP-a rekli su da je u tijeku priprema odluke te da se čeka da lokalna izborna povjerenstva dostave prijedloge za nedostajuće zamjenike.

"Čim prikupimo podatke, pripremit ćemo konačnu odluku o imenovanju predsjednika i zamjenika predsjednika," rečeno je na sjednici SIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz rasprave na sjednici SIP-a može se zaključiti da odluka o imenovanju neće sadržavati imena kandidata za koje su ranije podneseni prigovori zbog povezanosti s političkim strankama, no zanimljivo je da je SIP sve te prigovore odbacio kao nepravovremene.

Osim imenovanja predsjednika i zamjenika predsjednika, Središnje izborno povjerenstvo BiH razmatralo je i kazne zbog preuranjene kampanje te je sa 3.500 KM kaznilo SDS, dok je Ujedinjenoj Srpskoj izrečena kazna od 4.000 KM zbog preuranjene kampanje njihovih kandidata.

Također, SIP je kaznio i SNSD jer je Vlado Đajić, njihov član, objavio sponzorirani video. Budući da se radilo, kako tvrdi SIP, o preuranjenoj i plaćenoj kampanji, izrečena je kazna od 7.000 KM.

Vanja Bjelica Prutina, članica SIP-a, predložila je da ta kazna bude najmanje 12.000 KM, ističući da je ta stranka već kažnjena šest puta. Međutim, taj prijedlog nije dobio podršku većine članova SIP-a, te je na kraju izglasana kazna od 7.000 KM.

Vezani članci