NEZAVISNI SINDIKAT HRVATSKE POŠTE MOSTAR 'Radnici su nezadovoljni, para nema, a plaćaju stranim firmama velike sume'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske Pošte Mostar obratio se putem priopćenja za javnost ukazavši još jednom na razloge zbog kojih su, kako kažu, radnici opravdano nezadovoljni i zabrinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Firma koja je u ovoj godini predvidjela iznos od čak 460 tisuća KM za sponzorstva i reprezentaciju, firma koja se hvali sa višemilijunskim (vjerojatno preko 10 milijuna KM) debelo nedovršenim 'kapitalnim projektima', firma čijih se desetak službenih vozila (limuzina) svakodnevno koristi u private svrhe - svojim radnicima danas nudi povećanje plaće od 5 posto. U nominalnim vrijednostima to je za KV radnike iznos od 46 KM, SSS 49 KM, a za VSS, npr. radno mjesto viši stručni suradnik 81 KM“, istaknuo je Tomislav Erić, predsjednik Sindikata.

Kako dalje objašnjava, sindikatima je rečeno kako za nešto više nema novca.

„Sindikatima je rečeno kako za nešto više nema novca, a u trećem mjesecu ove godine za petnaestak dana realiziran je tender vrijedan 168 tisuća KM (bez PDV godišnje) za kojeg je bilo novca i kojim je osnovna djelatnost HP Mostar (prijevoz pošte za razmjenu između tri poštanska operatera u BiH) data vanjskoj firmi“, izjavio je on.

Inače, kako kaže, ovo nije prvi put da za nešto što djelatnici HP mogu i trebaju raditi sami, novci idu vanjskim firmama.

„Tako je za HP Mostar trenutni Pravilnik o radu radila vanjska firma koja nikada ranije nije radila nešto slično državnom poduzeću, dok su sve prethodne pravilnike izrađivale službe HP Mostar. Dostavna vozila HP Mostar ne pripadaju HP Mostar nego su iznajmljena posebnim, skupim ugovorima sa vanjskim firmama kako bi se obavljala osnovna djelatnost previđena zakonom itd. Ovako je dakle Uprava HP Mostar riješila problem manjka vozača i njihove preopterećenosti, ali na način da nije zaposlila nove i svim našim vozačima podigla plaće“, naglasio je Erić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas smo u situaciji, približio je Erić, da privatna firma koja vrši zakonom predviđenu osnovnu djelatnost HP Mostar kasni sa dolaskom na relacijama Mostar – Vitez - Mostar, te da radnici u sortirnici moraju uz čekanje ulagati dodatni trud kako bi zadovoljili sve traženo od vanjske firme.

„Trošak jednog vozača u HP Mostar na godišnjoj razini sa 20 godina staža iznosi oko 24 tisuće KM. Lako je izračunati šta je se sve moglo učiniti sa ovih 168 tisuća KM koje dajemo vanjskoj firmi za prijevoz pošte, između ostalog, zaposliti još vozača i podići im plaće, pa i nabaviti novo vozilo“, zaključio je Erić.

Vezani članci