NEKAD KANDIDATI, SAD KOMISIJA Stranački kadrovi na čelu biračkih odbora u BiH unatoč zakonskoj zabrani

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Transparency International BiH (TI BiH) otkrio je veliki broj osoba koje su se kandidirale za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, a za koje je evidentno da su članovi, aktivisti, bivši kandidati ili čak trenutni dužnosnici u organima političkih stranaka širom BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborni zakon Bosne i Hercegovine izričito zabranjuje članovima ili osobama povezanim s radom političkih partija da budu imenovani za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) utvrdilo je i objavilo popis kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora za Lokalne izbore 2024., nakon čega je TI BiH pozvao građane da prijave saznanja o političkoj povezanosti osoba s popisa kandidata.

Odgovor javnosti bio je brz i konkretan, zaprimljene su prijave za 54 osobe koje su povezane s političkim strankama ili obavljaju funkcije u stranačkim organima, a koje su se kandidirale za predsjedavanje biračkim odborima.

Iz TI BiH smatraju da ovakva imenovanja imaju potencijal ozbiljno narušiti integritet izbornog procesa i povjerenje građana u same izbore, te su u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH, osobito s izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik, a koje propisuju da predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti obavljati dužnost u organima političke stranke niti smiju biti uključeni u bilo kakve aktivnosti koje ih sprječavaju da obavljaju svoje dužnosti na nepristran način.

Osim toga, TI BiH je identificirao još 24 osobe koje su bile kandidati na prethodnim izborima, a sada se prijavljuju za mjesto na kojem bi izravno upravljale izbornim procesom na dan održavanja izbora, što Izborni zakon BiH također izričito zabranjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TI BiH je sve informacije proslijedio SIP-u BiH te još jednom poziva sve građane da nastave prijavljivati ovakve slučajeve kako bi se osiguralo da su osobe koje nadziru proces glasanja imenovane u skladu sa zakonom, odnosno da nisu politički opredijeljene niti uključene u stranačke aktivnosti.

Građani mogu prijaviti sve vrste nepravilnosti putem e-mail adrese izbori@ti-bih.org ili koristeći aplikaciju Reflektor: Izbori 24, koja je dostupna za Android i iOS pametne uređaje. Reflektor omogućava građanima da jednostavno, anonimno i sigurno prijave nepravilnosti i zloupotrebe tijekom i neposredno prije početka izborne kampanje kako bi se rasvijetlile izborne nepravilnosti i osigurao transparentan i pošten izborni proces.

Vezani članci