NASILJE NAD RODILJAMA Europska komisija pozvana da hitno reagira na situaciju u bh. rodilištima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nevladina organizacija "Baby Steps" i Whistleblowing International zatražili su u formalnom pismu hitnu intervenciju Europske komisije kako bi izvršila pritisak na vlasti u BiH da preuzmu odgovornost i osiguraju bolje uvjete za rodilje u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon godina borbe protiv korupcije i akušerskog nasilja u Bosni i Hercegovini, kroz kaznene prijave, tužbe, inicijative i podizanje svijesti, Udruženje "Baby Steps" u suradnji s međunarodnom organizacijom Whistleblowing International poslalo je formalno pismo Europskoj komisiji, tražeći hitnu akciju.

"To pismo nije samo vapaj za pravdom već i apel Bruxellesu da izvrši pritisak na vlasti BiH kako bi konačno zaustavili nasilje nad ženama u rodilištima. Država BiH nije učinila ništa na poboljšanju stanja, unatoč jasnim preporukama Europske komisije iz izvještaja 2022. i 2023. godine", navodi se u priopćenju Udruženja "Baby Steps".

Udruženje podsjeća da je Europska komisija još 2022. godine u svom izvještaju za BiH naglasila nužnost zabrane akušerskog nasilja i poboljšanja uvjeta u bolnicama i rodilištima, a to je ponovljeno i 2023. godine. Dvije godine kasnije, nadležne institucije još nisu poduzele nikakve konkretne korake, dok nasilje nad rodiljama i dalje postoji.

Kako dodaju, problem nadilazi zdravstveni sustav i dotiče rodnu ravnopravnost, poštivanje zakona, ljudska prava i socijalnu politiku.

"Problem je duboko ukorijenjen i zahtijeva sveobuhvatan multisektorski pristup koji uključuje zakonodavne i izvršne vlasti, sudske organe, zdravstvene institucije i organizacije za prava žena. Stoga pozivamo sve relevantne institucije da se konačno suoče s problemom i poduzmu potrebne mjere kako bi se zaustavilo akušersko nasilje te unaprijedila rodna ravnopravnost i prava žena u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da vlasti, na svim razinama, počnu reagirati i prestanu ignorirati problem koji uništava živote žena i njihovih obitelji", stoji u priopćenju Udruženja "Baby Steps".

Vezani članci