NAKON TRAGEDIJE U JABLANICI Vlada HNŽ naredila žurni inspekcijski nadzor nad svim kamenolomima i iskopima u županiji

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj je sjednici usvojila Izvješće o radu Inspektorata Ministarstva gospodarstva za prvu polovicu tekuće godine sa zaključkom za provedbom žurnoga inspekcijskog nadzora nad svim zakonitim i nezakonitim kamenolomima i drugim iskopima za koja inspektori imaju saznanja s terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupno izvješće o provedenim nadzorima, sa zaključcima i poduzetim mjerama, Inspektorat je zadužen podnijeti Vladi do kraja mjeseca studenog.

Ova odluka Vlade dolazi nakon nedavne tragedije u Jablanici koja je u prvi plan izbacila ilegalni kamenolom, iz kojeg se po svemu sudeći survala velika količina kamenog otpada koja je zatrpala selo.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije potvrdila je kako kamenolom u Jablanici nikada nije dobio koncesiju za eksploatiranje kamena. Županijski su inspektori u više navrata, u razdoblju od 2009. do 2021. godine obavili inspekcijske nadzore nad ovim kamenolomom, pritom izdavši niz naloga za provođenje naloženih mjera.

I premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, potvrdio kako kamenolom nije imao dozvolu za rad, te da u evidenciji nadležnog ministarstva nema podataka da je bio aktivan posljednjih godina. Nikšić je izjavio da, iako se na županijskoj razini vode različite informacije o tome je li kamenolom eksploatiran, činjenica je da su žrtve u Donjoj Jablanici posljedica urušavanja brda i kamenja.

Inače, forenzičari iz Trebinja i Foče, dr. Dražen Damjanjuk i dr. Boris Pejić su identificirali i obducirali dvadeset osoba stradalih u jablaničkim poplavama. Prema njihovim tvrdnjama, nijedan od stradalih nije imao klasično utapanje, već su svi stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih ozljeda, zadobivajući teške prijelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima.

Tužiteljstvo Hercegovačko neretvanske županije formiralo je predmet i imenovalo tim tužitelja zaduženih za rad na ovom slučaju. Pod nadzorom Tužiteljstva, pripadnici MUP-a HNŽ provode radnje provjere informacija kako bi utvrdili sve okolnosti tragedije, s posebnim naglaskom na eventualnu odgovornost i ulogu ljudskog faktora, osobito u kontekstu poslovanja i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na pogođenom području.

U poplavama 4. listopada koji su zahvatili dijelove Bosne i Hercegovine život je izgubilo 26 ljudi, dok je Donja Jablanica pretrpjela najveću posljedicu kada je riječ o materijalnim oštećenjima, i što je najgore, u ljudskim žrtvama.

Vezani članci