NAJVIŠE OBOLJELIH DJECA Viroze ranije stigle u Mostar, sve više pacijenata s respiratornim i želučanim problemima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U ambulantama obiteljske medicine primjetno je povećanje broja pacijenata s virozama koje su, prema riječima voditeljice Službe obiteljske medicine mostarskog Doma zdravlja, dr. Edite Černi Obrdalj, ove godine dosta uranile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih dana povećan je broj pacijenata s virozama dišnog sustava, kao i sa želučanim virozama. Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, upalom grla i kašljem ili mučninom i proljevom. Ove godine smo imali povećan broj viroza tijekom cijelog ljeta, a za ovako velik broj viroza je prilično rano," istaknula je doktorica Černi Obrdalj.

Dodala je kako u povećanom broju uglavnom dolaze mlađi ljudi i školska djeca, javlja Fena.

"Nije potrebno dolaziti s prvim znakovima bolesti, već pričekati barem tri dana, a ako temperatura ne pada, ako je visoka ili se simptomi ne povlače, tada treba posjetiti liječnika. Osobe s kroničnim bolestima trebaju biti opreznije, dobro se hidrirati i, ako imaju visoku temperaturu ili teže simptome bolesti, naravno, odmah se javiti liječniku," poručila je.

Ima i korone

Rekla je kako ima i pacijenata zaraženih koronavirusom, no riječ je o blažim simptomima bolesti. Građanima je savjetovala redovito održavanje higijene te rad na jačanju imuniteta.

"Treba održavati higijenu, redovito prati ruke, izbjegavati zatvorene prostore i masovna okupljanja, eventualno nositi masku ako smo u kontaktu s osobom koja je već oboljela (mala kućna izolacija), raditi na jačanju imuniteta, uravnoteženoj i zdravoj prehrani s puno vitamina, unositi dovoljno tekućine, provjetravati prostorije i slično," naglasila je voditeljica Službe obiteljske medicine mostarskog Doma zdravlja, dr. Edita Černi Obrdalj.

Vezani članci