FOTO  Mostarski vatrogasci intervenirali zbog požara na klima uređaju

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U ulici Hrvatske mladeži u Mostaru jučer je došlo do požara vanjske jedinice klima uređaja. Od 12:25 do 12:45 sati, stanari su svjedočili borbi vatrogasaca s vatrom koja je zahvatila uređaj, ukazujući na ozbiljnost problema uzrokovanih toplinskim valom u kojem se nalazimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su nakon uspješne akcije kratko komentirali: "Niti rashladni uređaji ne mogu izdržati mostarsku vrelinu."

Razlog nastanka kratkog spoja koji je uzrokovao ovaj požar je nepoznat no, navest ćemo nekoliko savjeta stručnjaka za klima uređaje koji vam mogu pomoći da spriječite nesreće i produžite život svoje klime.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jedan od najčešćih uzroka požara klima uređaja je nedostatak redovitog servisiranja. Kada klima uređaj nije redovito održavan, prašina se nakuplja u njegovim komponentama, te stvara prekomjernu toplinu. To može postati potencijalni katalizator požara. Drugi faktor koji povećava rizik od požara je prisutnost zapaljivih materijala u neposrednoj blizini klima uređaja. Papir, lišće i ostali otpad mogu se lako zapaliti zbog vrućeg zraka koji izlazi iz uređaja.

Nedovoljno čišćenje klima uređaja također može dovesti do nakupljanja prljavštine i čestica prašine u otvorima za zrak, filtrima i namotajima. Ove prepreke ometaju normalan protok zraka, što može uzrokovati kvar klima uređaja i, na kraju, požar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklih nekoliko dana, više slučajeva eksplozija i požara klima uređaja zabilježena su u cijeloj regiji, od Zagreba do Beograda, naglašavajući važnost preventivnih mjera kao što su redovito održavanje, električna sigurnost i pravilno rukovanje rashladnim tekućinama kako bi se osigurala sigurnost uređaja i spriječili incidenti.

Uzroci požara klima uređaja često su povezani s ljudskim nemarom, koji proističe iz malih grešaka. Evo nekoliko osnovnih uzroka:

Osim ovih razloga, do nesreće mogu dovesti i upotreba falsificiranih dijelova, naime neispravni dijelovi mogu dovesti do nezgoda i kvara uređaja.
Preopterećeni produžni kabeli uzrokuju prekomjerni protok struje i pregrijavanje. Kako bi se spriječili požari klima uređaja, važno je koristiti visokokvalitetne dijelove i redovito servisirati uređaje. Rashladne cijevi trebaju ispunjavati stroge standarde, a klima uređaj mora biti uključen izravno u zidnu utičnicu.

Davanjem prioriteta kvalitetnim komponentama i marljivom održavanju, moguće je smanjiti rizik od požara i zaštititi živote i imovinu. Ovaj incident u Mostaru služi kao upozorenje na ozbiljnost problema i potrebu za odgovarajućim mjerama prevencije.

Vezani članci