MLADA AMILA I DALJE NA ČEKANJU Novac odobren za liječenje i određena procedura nabave, no lijeka još uvijek nema

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Samohrana mlada majka iz Mostara Amila Zukić koja boluje od rijetke bolesti akutne intermitentne porifirije kao vjerojatno jedina pacijentica u državi još uvijek nije dobila odgovarajući lijek za koji su osigurana sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade iz srpnja kada je odobren lijek za mladu Amilu, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zadužen je za nabavu lijeka Givosiran u iznosu 59 tisuća maraka mjesečno, odnosno 711 tisuća na godišnjoj razini. Za realizaciju ovog Zaključka, uz navedeni ZZO, zaduženo je i federalno ministarstvo zdravstva.

Kako se navodi u zaključku kojeg je potpisao premijer Nermin Nikšić, Federalno ministarstvo zdravstva u Informaciji je navelo da je indicirano žurno započeti terapiju ovim lijekom, s obzirom da je život pacijentice ugrožen ukoliko se bolest ne liječi. No, bez obzira na ispravnu birokratsku proceduru i najbolje žele, do Amile Zukić još nije došao lijek.

Njezina liječnica Maja Karin koja od početka vodi cijeli slučaj za hercegovina.info istaknula je da je malo neozbiljno ovakvo ponašanje budući da se Amilino stanje u međuvremenu pogoršavalo i da nitko ne može garantirati što će biti u bliskoj budućnosti budući da je riječ o rijetkoj bolesti.

Iz ZZO FBiH tvrde 'bit će'

"Prije svega napominjemo da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH iz sredstava federalnog fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, financira prioritetne vertikalne programe zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine i prioritetne najsloženije oblike
zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti koje se pružaju osiguranim osobama na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, kao i lijekove utvrđene Odlukom o Listi lijekova fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključkom Vlade FBiH, od 1. 8. 2024 godine zadužuje se Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za nabavku lijeka Givosiran za pacijenticu A. Z. iz Mostara u iznosu od 59.278,96 KM (30.308,85 eura) mjesečno ili 711.347,49 KM (363.706,20 eura) za dvanaest mjeseci, financira iz Tekuće rezerve Proračuna FBiH za 2024. godinu, što će biti i učinjeno", stoji u odgovoru za hercegovina.info.

Podsjetimo, za one koji nisu pratili slučaj ispočetka, riječ je o mladoj majci kojoj se život promijenio preko noći kada je nakon dužih ispitivanja i testiranja, u Zagrebu napokon saznala svoju dijagnozu koja će ju pratiti do kraja života - akutna intermitentna porifirija. To je bolest koja pogađa jednu od skoro 100 tisuća osoba, a prema dostupnim informacijama trenutačno je jedina osoba u Bosni i Hercegovini s takvom dijagnozom.

Kako sami naziv podmukle bolesti kazuje, riječ je o akutnim napadima koji se događaju u određenim vremenskim intervalima i na njih nije nikako moguće utjecati. Jedan od zadnjih takvih jakih napada Amili se dogodio krajem svibnja. S njezinom dijagnozom najviše je upoznata dr. Maja Karin iz SKB Mostar koja se u međuvremenu pretvorila u Amilinog anđela čuvara i najboljeg prijatelja, a upravo je ona u svibnju hospitalizirala mladu ženu iz mostarskog naselja Bijelo Polje i prema njezinim riječima primljena je u izuzetno lošem stanju.

Vezani članci