MJEŠTANI TOMISLAVGRADSKIH SELA 'Vlast nas ignorira, a pogoduje interesu pojedinaca'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Predstavnici inicijative “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju” danas su uputili  obavijest članovima Udruge Selo Rašeljke i Mladi Buškog Blata u kojoj su obavijestili kako su prije tjedan dana uputili službeni prijedlog općinskom načelniku Ivanu Buntiću i predsjedniku Općinskog vijeća Tomislavgrada Iliji Papiću, tražeći da se na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća uvrsti točka o poništenju Rješenja o davanju prethodne suglasnosti za vjetroelektrane VE Liskovača i VE Vinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isti su prijedlozi upućeni i ranije, uoči sjednice Općinskog vijeća u srpnju 2024. godine, od strane mještana Buškoblatskog i Zavelimskog kraja, uz potpise 1038 mještana koji su potpisali peticiju za poništenje spomenutih rješenja. Unatoč tome, taj je prijedlog ignoriran, a vladajuća većina vijećnika POMAK-a i HDZ-a 1990. odbila je uvrstiti ga u dnevni red.

Općinski načelnik Ivan Buntić očitovao se tek kako će se razmatranje tih lokacija riješiti u sklopu usvajanja prostornog plana za razdoblje 2017.-2037., no nije naveo kada će se taj plan donijeti, niti je obrazložio razloge za neponištavanje Rješenja koje je donijela vladajuća većina krajem 2023. godine, a čije poništavanje traže potpisnici peticije.

Očekivali smo da će Općinsko vijeće Tomislavgrada održati redovitu mjesečnu sjednicu prije isteka mandata, te uvažiti volju mještana izraženu kroz peticiju i poništiti donesena Rješenja. Nažalost, čini se da aktualna vlast, iz samo njima znanih razloga, izbjegava sazvati sjednicu prije izbora, čime potpuno ignorira interese mještana. Na taj način omogućuje se postavljanje vjetrenjača i dalekovoda u naš kraj bez znanja i pristanka lokalne zajednice, koja se tome oštro protivi.

Kako bismo spriječili ovu nepravdu kojoj se protivi cjelokupna lokalna zajednica Buškoblatskog i Zavelimskog kraja, planiramo uputiti zahtjev Vladi Hercegbosanske županije, predsjedniku Ivanu Vukadinu i resornom ministarstvu, za obustavu izdavanja koncesijskih rješenja za VE Liskovača i VE Vinica. Tražit ćemo žuran odgovor te ćemo nastaviti inzistirati na poštivanju zakonske procedure i potpune transparentnosti, koja je u ovom slučaju potpuno izostala.

Pozivamo vas da ostanemo ujedinjeni u borbi za očuvanje našeg kraja od daljnjeg uništavanja i devastacije te da zajedno podržimo izgradnju održive budućnosti temeljene na interesima svih stanovnika našega kraja, a ne u interesu pojedinaca kojima pogoduje aktualna vlast", navodi se.

Vezani članci