MIROVINE U FBiH Za izvanredno povećanje potrebno izmijeniti Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Da bi se mirovine u Federaciji u ovoj godini izvanredno povećale potrebne su izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju a koje u ovoj godini nisu u planu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine niti Parlamenta Federacije BiH, odgovoreno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na zastupničko pitanje federalnog zastupnika Almedina Aliefendića, piše Faktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjena i dopuna Zakona o PIO je bilo nedavno ali po drugim pitanjima i kada je veći broj delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kluba Bošnjaka zatražio da se izmjene i dopune zakona razmatraju po redovnoj proceduri a ne kako je traženo, hitnoj, kako bi amandmanski djelovali i ugradili u zakon neke od zahtjeva donesenih na Skupštini Saveza udruge umirovljenika FBiH i omogućili izvanredno povećanje mirovina u ovoj godini, to je odbijeno.

Zastupnici u Domu naroda koji su htjeli amandmanski djelovati na Zakon o MIO odbijeni 

"Htjeli smo amandmanski djelovati na zakon i uputiti zahtjeve umirovljenika. Nije sve idealno u mirovinskom sustavu. Ministar Adnan Delić se hvalio povećanjem mirovina, a ta povećanja su iz vremena Vlade FBiH premijera Fadila Novalića. A zahtjevi umirovljenika od skora jesu da se povećanje miorvina veže za prosječnu plaću u FBiH i potrošačku košaricu da im se isplati jednokratna pomoć od po 100 KM i 200 KM.

Mirovine

Redovna procedura ovog zakona je bila šansa da amandmanski djelujemo - rekao je tada na sjednici Doma naroda FBiH delegat Haris Zahiragić, koja je održana 12. lipnja.
Ovakav istup se nije svidio Deliću pa je replicirao Zahiragiću da je populist... a Zahiragić mu nije ostao dužan da bi u jednom momentu Delić doviknuo Zahiragiću "marš" a delegat Ilija ilić (HDZ) je krenuo sa vrijeđanjem Zahiragića riječima "majmune", "idi u cirkus"...

Potom je većina delegata iz Kluba Bošnjaka napustilo sjednicu. Umirovljenicima u Federaciji BiH mirovine su u ovoj godini povećane za 6,55 posto dok su u RS-u za 9,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenici u FBiH su tražili da im se mirovine povećaju za još 3,5 posto što bi u zbiru za ovu godinu iznosilo oko 10 posto.
"Zahtjev za povećanje mirovina za 10 posto počevši od prosinca 2023. godine nije pravno i faktički moguće realizirati. Preduvjet za realizaciju povećanja penzija jeste izmjena Zakona o PIO a koja nije planirana Planom Vlade Vlade FBiH i Parlamenta FBiH.

U više navrata održani su sastanci kolegija Vlade FBiH sa udrugama umirovljenika na kojima su predstavljene financijske posljedice povećanja mirovina od 10 posto, te je ukazano na odgovarajuće smetnje u realizaciji predmetnog zahtjeva. Zaključeno je da je riječ o vrlo složenim pitanjima na čijoj realizaciji će se sa predstavnicima udruga umirovljenika  iznalaziti rješenja.

Kada je u pitanju jednokratna pomoć ističemo da u ovom momentu ne postoji financijska mogućnost za realizaciju. Potrebno je uraditi rebalans proračuna FBiH kojim bi se osigurala sredstva za tu namjenu. Iznos pomoći će se utvrditi kada bude poznato više informacija o ukupnoj financijskoj situaciji u Proračunu FBiH - odgovoreno je na zastupničko pitanje Aliefendića iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Eksplozija ministra Delića i ignorantski odnos rukovodstva Doma naroda FBiH 

Nije navedeno kada bi se rebalans proračuna mogao očekivati.
"Prema izjavama Delića već je došlo do povećanja mirovina prvo pet, a potom 1,55 posto.

Ali vidjeli ste njegov nastup u Domu naroda FBIH, kada je većina delegata napustila sjednicu radi ignorantskog odnosa Delića ali i rukovodstva Doma, predsjedatelja Tomislava Martinovića koji nije dozvolio pauzu na traženje predsjednika Kluba Bošnjaka, što je kršenje odredbi Poslovnika Doma naroda FBiH.
I ako bude rebalans proračuna FBiH, bit će po skraćnoj proceduri kao i usvajanje Proračuna FBiH. Do kraja mandata "Trojka" će odrađivati proračun tako da će uvijek biti predložen po skraćenoj proceduri, bez forme nacrta, bez javnih rasprava, sudjelovanja sindikata i ostalih zainteresiranih strana a na skraćenu proceduru nema mogućnosti amandmanskog djelovanja, proračun se donosi onako kako se predlaže.

U njih je sve "ad hoc" i kada im se ukaže da bi pojedine stvari trebalo korigirati dođe do onakvih ispada ljutnje, eksplozija ministra Delića. Njegov način ponašanja prema delegatima i zastupnicima nije primjeren, nije dovoljno kultiviran da bi bio ministar u Federalnoj vladi", kazao je Amir Orlović, delegat u Domu naroda FBiH. 

Vezani članci