MINISTAR SIGURNOSTI BiH 'Imam informaciju da je dječakov otac povezan s vehabijama. Zašto Tužiteljstvo šuti?'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je kako je nezadovoljan dosadašnjim učinkom tužiteljstva Unsko-sanske županije, posebice stoga što još nema razjašnjenja je li počinitelj bio povezan s ekstremističkim islamističkim skupinama a te se informacije uvelike šire u javnom prostoru i na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja imam informacije da je povezan s radikalnim islamističkim elementima i da mu je otac povezan s vehabijskim pokretom", kazao je Nešić za televiziju N1 dodajući kako izrijekom tvrdi da u BiH djeluju vjerski fanatici koji su sigurnosna prijetnja.

Glavna tužiteljica Unsko-sanske županije Merima Mešanović prije toga je kazala kako će se tek utvrditi je li malodobnik koji je ubio jednog i ranio drugog policajca bio povezan s ektremističkim skupinama. 

"Meni je neshvatljivo i neprihvatljivo da se takva osoba za pet godina nađe na slobodi i slobodno šeće"

Nešić ističe kako je jasno barem to da je riječ o terorizmu jer je napad na policajca napad na državu pa bi to morao biti slučaj kojega bi preuzelo državno tužiteljstvo.

Kazao je kako ovaj slučaj ukazuje i na nedorečenosti u kaznenom zakonu jer se malodobnoj osobi koja počini ubojstvo ovakve vrste u BiH može izreći kazna od najviše pet godina boravka u kazneno-popravnom zavodu. "Meni je neshvatljivo i neprihvatljivo da se takva osoba za pet godina nađe na slobodi i slobodno šeće", kazao je ministar sigurnosti BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova: BiH nije i nikada neće biti leglo terorizma

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, kao i Nešić, smatra da je nužno sniziti dobnu granicu kaznene odgovornosti malodobnika, no nešto je drugačijeg mišljenja u odnosu na postupke tužiteljstva. Smatra kako su institucije odmah poduzele potrebne korake i očekuje da istragu dovedu do kraja.

"Ovo je napad na institucije i na državu BiH", kazao je Konaković ali istaknuo kako je pogrešno ponašanje onih "koji na ovome skupljaju političke poene".

"BiH nije i nikada neće biti leglo terorizma", ustvrdio je Konaković dodajući kako dio krivnje za zločin u Bosanskoj Krupi leži i na političarima koji svakodnevno šire mržnju i podižu međuetničke napetosti. Najavio je kako će biti poduzeti koraci da se inozemnim partnerima pojasni da BiH nije utočište terorista. 

Vezani članci