MILIĆI Dukić više nije gospodar života i smrti, u najavi i uhićenja

Infoveza.com
Vidi originalni članak

Javna je tajna da je Rajko Dukić, gospodarstvenik iz općine Milići, zajedno sa svojom kompanijom „Boksit“ i njenim kćerkama firmama više od dva desetljeća gospodario, ne samo ovom općinom, nego i čitavom regijom Birač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, unazad nekoliko godina stvari su se počele rapidno mijenjati, a Dukić je u tom procesu definitivno izgubio status 'povlaštenog' gospodarstvenika.

Mnogi mediji su godinama unazad pisali i o kontroverznim odlukama koje je ovaj gospodarstvenik donosio, njegovim sumnjivim poslovima s općinom, ali i entitetskim proračunom i javnim poduzećima, a jedna od najvećih afera je bila pokušaj ubojstva novinara i aktivista Slobodana Vasiljevića iz Šekovića. Podsjećamo, Vasiljević je bio Dukićev veliki kritičar, a polovinom 2019. godine napadnut je od strane više osoba iz Milića i Vlasenice i gotovo nasmrt pretučen.

Iako su mnogi odgovarali za pokušaj Vasiljevićevog ubojstva, Rajko Dukić nikada nije, iako ga je Vasiljević mnogo puta ranije spominjao kao čovjeka koji je bio naručitelj ovog zločina, prenosi Mapa istraživačkih sadržaja.

S druge strane, kompanija „Boksit“, kako smo i mi izvještavali, bila je „kraljica“ javnih nabavki u Milićima. Podsjećamo da su oni u Milićima radili gotovo sve što se može zamisliti, od rudarenja, poljoprivrede, peradarstva, prijevoza putnika, građevinskih radova, zasipanja puteva i još mnogo toga.

Općina Milići, čiji je tadašnji načelnik Momir Lazarević (koji je bio kadar SNSD-a), potpisala je mnoge ugovore o javnim nabavkama s firmama koje su u direktnoj ili indirektnoj povezanosti s Dukićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je usluge osiguranja zaposlenih redovno vršila Drina osiguranje. Predsjednik upravnog odbora kompanije “Drina osiguranje” bio je Rajko Dukić, dok je njegov sin Aleksandar tada bio član upravnog odbora ove kompanije. Drina je osiguravala i JP “ŠUME REPUBLIKE SRPSKE” A.D. SOKOLAC, Univerzitetsko-klinički centar, vozila Narodne skupštine Republike Srpske, automobile Vlade RS, KPZ Istočno Sarajevo, Elektroprivredu i pregršt drugih javnih institucija, ustanova i poduzeća.

“Boksit” a.d. Milići su održavali i lokalne puteve na teritoriju ove općine, zatim nabavljali robe koje su neophodne za potrebe reprezentacije u čajnoj kuhinji, te robe za potrebe čišćenja uredskih i službenih prostorija itd.

Firma “Gramel” d.o.o. Milići (kćerka firma kompanije „Boksit“) je također uspješno surađivala s općinom i prolazila mnogobrojne natječaje. Firma se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i njihovih dijelova, a zastupnik firme u to vrijeme bio je Jugoslav Dukić, bratić Rajka Dukića. Gramel je vršio izgradnje i rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije, zamjene rasvjete u sportskom centru, održavao javnu rasvjetu, ali i lokalne puteve.

Ukratko, desetine milijuna maraka godišnje se slivalo u kasu kompanije „Boksit“ i njenog predsjednika Rajka Dukića.

Ipak, unazad nekoliko godina stvari su se počele rapidno mijenjati, a Dukić je u tom procesu definitivno izgubio status 'povlaštenog' gospodarstvenika.

Iako Boksit i danas „dobije“ poneki natječaj od općine, to nije ni izbliza slika kakva je bila.

Tako npr. danas općina Miliće natječaje za održavanje puteva dodjeljuje raznim gospodarskim subjektima, poput AD Komunalno Milići, Zvornik putevi i sl, javnu rasvjetu održava i MAPinženjering, a nabavku robe neophodne za potrebe reprezentacije u čajnoj kuhinji dobavlja Zvorničanka. Boksit danas uglavnom dobiva sitne poslove nabavke goriva, dok Gramel s vremena na vrijeme dobiva također sitne poslove održavanja javne rasvjete.
Bivši vijećnik u Skupštini općine Milići Ljubiša Pantić za Infovezu kaže da je moguće i uhićenje Rajka Dukića.

„Prema mojim saznanjima koja nisu službena, u Milićima će ubrzo biti uhićenja, a prvi na tapeti je upravo Dukić, ali neće ostati imuni ni njegovi suradnici. Dok sam bio vijećnik, jednom prilikom sam došao u Skupštinu u majici s njegovim likom i „prigodnom“ porukom, a policija je dovela specijalnu jedinicu s dugim cijevima. Danas ga ti isti ljudi pljuju na sve strane. Nama je svima jasno da Dukić više nije ni blijeda sjenka onoga što je bio, ali mene više brine jedna druga stvar, a to je da će Dukić samo biti zamijenjen nekim novim licem, a loša politička praksa će ostati ista“, objašnjava Pantić i dodaje da u Milićima narod treba da se zapita do koga je: Ljubiše Pantića, Rajka Dukića, Radovana Viškovića ili do samog naroda.

Vezani članci