MATEJ ŽIVKOVIĆ Komisija za vrijednosne papire FBiH tuži svog potpredsjednika koji je preživio dva atentata

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) podnijela je tužbu za klevetu protiv svog zamjenika predsjednika, Mateja Živkovića, pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu. Tužba je podnesena zbog izjava koje je Živković dao u intervjuu za tjednik Nacional u veljači 2024. godine, u kojem je iznio teške optužbe protiv članova Komisije, tvrdeći da su povezani s kriminalnim skupinama i da su organizirali atentate na njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atentati i ignoriranje Istrage

Živković je preživio dva atentata vatrenim oružjem u veljači i ožujku 2022. godine, ali pravosudna tijela u BiH nisu pokrenula opsežnu istragu niti otkrila počinitelje i naručitelje napada. U intervjuu za Nacional, Živković je optužio članove Komisije za opstruiranje dodjele policijske zaštite i vršenje pritiska na njega.

Tužba za Klevetu

Tužbu su podnijeli Komisija za vrijednosne papire FBiH te njezini članovi Adnan Zukić, Esad Dželilović, Romeo Zelenika i Dejan Davidović. Tužba, podnesena 2. svibnja ove godine, navodi da su Živkovićeve tvrdnje neistinite i klevetničke te traži da se Živković proglasi krivim za kazneno djelo protiv časti i ugleda.

Odvjetnik Mateja Živkovića, Ivan Gržić, istaknuo je neobičnost ovog slučaja, naglašavajući da je postupak Komisije suprotan presudama Europskog suda za ljudska prava koje potiču na javnu raspravu o državnim institucijama. Gržić je dodao da ovakav postupak nema presedana u Europi.

Podrška iz inozemstva

Američki kongresmen Robert Aderholt izrazio je podršku Živkoviću i zatražio reformu Zakona o Komisiji za vrijednosne papire FBiH. Aderholtovo pismo, upućeno čelnicima Federacije BiH, dodatno je naglasilo ozbiljnost situacije.

Živković je nastavio iznositi optužbe protiv Komisije u medijima, tvrdeći da je cilj Komisije njegovo uklanjanje i sprječavanje povratka na posao. U intervjuu za sarajevski portal Slobodna Bosna, dodatno je produbio optužbe, navodeći da su članovi Komisije uključeni u organizaciju pokušaja ubojstva i povezani s kriminalnim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje pravne osnove za tužbu, financiranja tužbe iz proračuna Federacije BiH te zakonitosti postupanja Komisije. Također, nije jasno tko plaća troškove tužbe - Federacija BiH ili privatni tužitelji.

Živković je ukazao na širinu zavjere i organizirani kriminal unutar Komisije, naglašavajući da je situacija u Komisiji duboko zloćudna i institucionalno bizarna. Njegove izjave sugeriraju da bi rješavanje ovog slučaja moglo imati dalekosežne posljedice za pravni i politički sustav u BiH.

Ovaj skandal otvara pitanja o pravosudnoj praksi i institucionalnoj korupciji unutar Komisije za vrijednosne papire FBiH, kao i o stanju ljudskih prava i slobode izražavanja u BiH. Kako će Općinski kazneni sud u Zagrebu presuditi u ovom slučaju, ostaje za vidjeti, ali jedno je sigurno - ovaj slučaj ima potencijal da razotkrije duboke probleme unutar pravosudnog sustava u BiH.

Kompletan tekst čitajte u Nacionalu.

Vezani članci