MAMIĆ DOBIO KONKURENCIJU U ČAPLJINI Solare vrijedne oko 150 milijuna maraka želi graditi i tvrtka iz Mostara

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tvrtka Ruka d.o.o. iz Mostara na više lokacija u Gradu Čapljini želi graditi fotonaponske odnosno solarne elektrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka osnovana 07.11.2022. bez bonitetne ocjene, od Grada Čapljine tražila je urbanističke dozvole za gradnju većeg broja solarnih elektrana na više lokacija. Prema podacima Companywall-a, vlasnik tvrtke je Leon Martinović.

Žele graditi solare u vrijednosti od 150 milijuna KM 

Riječ je o fotonaponskim elektranama Ruka, njih 19, ukupne planirane snage 92 MW. 

Investicija je to koja bi prema konzervativnijim procjenama iznosila čak 150 milijuna KM.

U 2023. godini, prosječni trošak za izgradnju solarnih elektrana u regiji jugoistočne Europe, uključujući BiH, kreće se između 700.000 i 1.000.000 EUR po MW, ovisno o specifičnostima projekta i tehnologiji. Ako pretpostavimo prosječni trošak od 850.000 EUR po MW, možemo napraviti procjenu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

92 MW x 850.000 EUR/MW = 78.200.000 EUR

U međuvremenu je došlo do određenih izmjena, pa je u registru Elektroprijenosa instalirana snaga smanjena sa 92 na 81,84 MW, a planirana godina priključenja umjesto 2024. sada je 2026.

Zadnja zabilježena aktivnost unesena je 16. rujna, u rubrici "Uvjeti za priključak" a kao napomena stoji "Elektroprijenos BiH uputio Dopis za dopunu Zahtjeva za izdavanje Uvjeta."

Nije bilo uvjeta za urbanističke dozvole

Dozvole su tražene na osnovu Načelne suglasnosti za priključenje koju je kompaniji Ruka 2022. godine izdao Elektroprijenos BiH. 

Zahtjevi su početkom studenog 2022. godine podneseni za parcele na državnom zemljištu, pretežito pašnjake 4. klase Službi za prostorno uređenje i građevinarstvo Grada Čapljine. Postupak se pak obistavlja 12 dana kasnije i to iz razloga jer je podnositelj odustao od zahtjeva.

A odustao je jer urbanističku suglasnost nije mogao ni dobiti, budući da Čapljina u tom trenutku nije imala proveden prostorni plan, niti je urađena parcelacija.

Ipak, procesi tu nisu stali nego tek počinju.

Gradonačelnik Smiljan Vidić i njegova većina koju je imao u Gradskom vijeću najprije u rujnu 2023. donose Odluku o pristupanju i izradi izmjena i dopuna Prostornog plana.

Mjesec dana kasnije, 18. listopada 2023. na 17. sjednici Gradskog vijeća grada Čapljine usvaja se prostorni plan i Odluka o provođenju prostornog plana grada Čapljine. 

Već 23. studenog 2023. donosi se Odluka o provedbi postupka osnivanja prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Čapljina.

U Narodnom listu grada Čapljine tada je objavljeno:

"Ovom odlukom pokreće se postupak osnivanja prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Čapljina putem javnog nadmetanja, u cilju izgradnje fotonaponskih elektrana.

Doneseni prostorni planovi i dane ovlasti gradonačelniku

Postupak se ima provesti, po potrebi, na građevnim česticama (nekretninama) Grada Čapljina označenim u članku 2. sljedećih Odluka Gradskog vijeća Čapljina:

Odluka o usvajanju plana parcelacije zone sk-22 Gnjilišta (k.č. br. 887/1 dio, k.o. Klepci) (Narodni list Grada Čapljina, broj 6/2023),
Odluka o usvajanju plana parcelacije dijela zone glu k.o. Gabela (k.č. br. 877/8 k.o. Gabela) (Narodni list Grada Čapljina, broj 6/2023),
Odluka o usvajanju plana parcelacije zone sk-7 u k.o. Stanojevići (k.č. br. 727, 728 i 729 k.o. Stanojević) (Narodni list Grada Čapljina, broj 6/2023),
Odluka o usvajanju plana parcelacije zone sh-19 (k.č. br. 958/2, dio k.č. br. 958/1 k.o. Doljani, dio k.č. br. 1573/1 i 1575 k.o. Dračevo i k.č. br. 13 k.o. Donje Hrasno 2) (Narodni list Grada Čapljina, broj 6/2023),
Odluka o usvajanju plana parcelacije zone sh-11 (k.č. br. 1919/125, 1919/136 i 1919/62 k.o. Trebižat, k.č. br. 1286/41 i 1286/30 k.o. Dretelj) (Narodni list Grada Čapljina, broj 6/2023),
Odluka o usvajanju plana parcelacije zone s-18 u k.o. Gorica (k.č. br. 429/27 i dio k.č. br. 429/1 k.o. Gorica) (Narodni list Grada Čapljina, broj 6/2023),
Odluka o usvajanju plana parcelacije zone s-15 u k.o. Tasovčići (dio k.č. br. 3592/1 k.o. Tasovčići) (Narodni list Grada Čapljina, broj 6/2023).

Prema toj odluci, Povjerenstvo Grada Čapljine provest će postupak javnog natječaja za raspolaganje gradskim nekretninama, detaljno navodeći uvjete prava građenja. Zainteresirane strane imat će priliku vidjeti stanje nekretnina, a Povjerenstvo će na kraju podnijeti izvješće Gradskom vijeću. Početna cijena mjesečne zakupnine ne smije biti ispod prosjeka za slične vrste zemljišta, što će biti utvrđeno od strane sudskog vještaka.

Gradonačelnik Čapljine ovlašten je potpisati ugovor s ponuđačem koji ponudi najpovoljnije uvjete, uz odobrenje Gradskog vijeća i mišljenje pravobranitelja.

Vidić obećavao ogromna sredstva u proračunu

Na toj 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Čapljine Smiljan Vidić je vijećnicima objasnio kako su svi navedeni lokaliteti brdo, te nisu obradivo zemljište.

"Ova neobradiva površina će se privesti namjeni i taj koji je privede namjeni će u gradski proračun donijeti značajna sredstva. Evo lokalitet, a dosta je velik, Trebižat i Dretelj. Samo na osnovu komunalnih naknada i prava građenja će se doboti otprilike 3,5 milijuna KM. Po svakom solarnom panelu ide pet maraka i samo sa ovog lokaliteta nama će u proračun ući 3,5 milijuna KM. Ima jopš jedna nešto manja površina iznad Dračeva gdje ćemo uprihodovati otprilike tri milijuna KM. Ove druge su malo manje ali i tu ćemo uprihodovati značajna sredstva. Kasnije svaki mjesec od proizvedene električne energije će se uplaćivati u proračun. Dakle, usvajanje ove odluke je neobično važno za stabilnost proračuna a sve su to nenamjenska sredstva koja možemo trošiti na što god hoćemo, od nogostupa, asvalta, škola, domova zdravlja, vozila, bilo čega..."

Bez rasprave točka je usvojena jednoglasno sa 18 glasova ZA.

Vidićev govor možete pogledati na videu ispod, počinje na 01:43:41.

Neodoljivo podsjeća na situaciju s Mamićem

Nakon toga se rade novi ZK izvaci, te se dotadašnji pašnjaci 4. kategorije po prostornom planu mijenjaju u građevinske zone.

 

Ovo sve neodoljivo podsjeća na manevre koje je Smiljan Vidić izvodio kako bi udovoljio željama Zdravka Mamića koji je također oko bacio na čapljinsku zemlju i sunce.

Mamiću je najprije državno zemljište prodavano, no nakon odluke Visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnim zemljištem, prodaja je zaustavljena, a krenulo se na koncesije, odnosno raspisivanje Javnih natječaja za osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu grada Čapljina usmenim javnim nadmetanjem, odnosno licitacije.

Jedno takvo nadmetanje, Vidić je za Mamića raspisavao i poništavao tri puta.

Vidića na čelu grada više nema, a izvori iz Čapljine za Hercegovina.info kažu kako se nije pojavio u zgradi gradske uprave već 15 dana.

Središnje izborno povjerenstvo nakon izbora održanih 6. listopada još nije objavilo službene rezultate za Čapljinu, međutim, kako stvari stoje, ako ne bude nekih velikih iznenađenja, na čelo Čapljine će doći Iva Raguž, članica HDZ BiH, dok bi u Gradskom vijeću HDZ mogao izgubiti većinu, što bi raspisivanje novih licitacija moglo značajno zakomplicirati.

Upravo će ovaj slučaj biti prvi veliki izazov pred novom gradonačelnicom i novim sazivom vijećnika u kojem bi prema trenutnim rezultatima oporba sa 13 ruku mogla nadglasati 12 vijećnika koje će imati HDZ BiH.

Licitacija za ove lokacije još nije raspisana, pa će biti zanimljivo pratiti hoće li se kada i ako se raspiše rasplamsati i aukcijski rat između Zdravka Mamića i vlasnika tvrtke Ruka d.o.o. za vrijedno čapljinsko zemljište?

Vezani članci