MAJSKO SUNCE Mamićevoj Jeleni dodijeljene dozvole za proizvodnju i status kvalificiranog proizvođača električne energije

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je izdala tri dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije podnositeljima zahtjeva za hidroelektranu „Jabuka“, za dvije solarne fotonaponske elektrane „MAJSKO SUNCE 1“ i „MAJSKO SUNCE 2“, te za solarnu fotonaponsku elektranu „SILK 6 – 900 kW“ . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status kvalificiranog proizvođača stekli su „EKO-REM“  Sarajevo za jedan proizvodni objekt, Majsko sunce  iz Čitluka za dva proizvodna objekta i EnergEtica Sarajevo za tri proizvodna objekta.

O solarima Majsko sunce portal Hercegovina.info pisao je u više navrata.

Majsko sunce je tvrtka koja je osnovana 6. prosinca 2021. godine. Direktorica je djevojka Zdravka Mamića, Jelena Planinić koja je u osnivačkoj strukturi sa osnivačkim ulogom od 80 tisuća maraka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka je 2023. godinu završila sa minusom od oko 83.000 KM, jer su prihodi bili 51.000 KM, a rashodi 135.000 KM.

Inače, Majsko sunce 1  će se graditi u naselju Vionica, općina Čitluk, te će biti ograničene instalirane snage 990 kW AC (1.300,20 kWp DC) i predviđene godišnje proizvodnje 1.791 MWh, dok će solarna fotonaponska elektrana Majsko sunce 2, niknuti vrlo blizu, također u naselju Vionica, općina Čitluk, ograničene instalirane snage 990 kW AC (1.259,28 kWp DC) i predviđene godišnje proizvodnje 1.737 MWh.

Usvojeni opći uvjeti za isporuku i opskrbu električnom energijom

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) usvojila je opće uvjete za isporuku i opskrbu električnom energijom. Kako su stupanjem na snagu Zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine uvedene mnoge novine vezane za procedure i odnose svih sudionika u elektroenergetskom sektoru, kroz ovaj dokument su razrađene zakonske odredbe vezane za ovu materiju.

Pri izradi općih uvjeta vodilo se općim ciljevima rada propisanim Zakonom o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i ciljevima koji su mu postavljeni Zakonom o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine, ali i principima na kojima se taj zakon zasniva.

Na sjednici je donesen i Pravilnik o metodologijama za utvrđivanje naknada za priključenje na distributivni sustav i priključenje na zatvoreni distributivni sustav. Cilj je stvaranje poticaja za rad operatora distributivnog sustava na principima nediskriminacije i u uvjetima ugovornog uređenja odnosa među korisnicima distributivnog sustava i operatora distributivnog sustava.

Osim toga, doneseni su i Pravilnik o metodologiji za utvrđivanje tarifa za korištenje distributivne mreže kojim su stvoreni uvjeti za objektivno, transparentno i nediskriminirajuće utvrđivanje tarifa za korištenje distributivne mreže, te uspostavljanje javnog, efikasnog i ekonomičnog tarifnog postupka.

Usvojen je i Pravilnik o metodologiji za utvrđivanje tarifa za korištenje zatvorenog distributivnog sustava čime je omogućeno objektivno, transparentno i nediskriminirajuće utvrđivanje tarifa za korištenje zatvorenog distributivnog sustava za sve korisnike.

Osim toga, na sjednici je odlučeno da se u postupak opće rasprave upute Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije i za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom. Zainteresirani imaju mogućnost da dostave svoje pisane komentare na nacrte dozvola do 9.8.2024. godine do 12:00 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektronsku adresu kontakt@ferk.ba.

Tekst nacrta dozvola može se dobiti svakim radnim danom od 11:00 do 13:00 sati, u sjedištu FERK-a, na protokolu ili na internet stranici FERK-a.

Vezani članci