LOKALNI IZBORI U BiH Nijedna kompanija nije zainteresirana za posao od milijun i pol maraka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Središnje izborno povjerenstvo moralo je poništiti javni poziv za tiskanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore. Nijedna kompanija, od njih 20 koliko ih je preuzelo natječajnu dokumentaciju, nije zainteresirana za posao vrijedan oko milijun i pol maraka, piše BHRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedna tiskara u Bosni i Hercegovini ne želi tiskati glasačke listiće za predstojeće izbore. Oko milijun i pol maraka nikome nije dovoljno da realizira ovaj posao. Središnje izborno povjerenstvo BiH moralo je, zbog toga, poništiti javni poziv. Razlozi za neprijavljivanje im, kažu, nisu poznati.

“Za sada nisu ugroženi rokovi jer prvi manji kontingent listića za birače koji glasaju iz inozemstva treba biti otiskan do 16. kolovoza, a preostali glasački listići do 30. kolovoza. Potrebno je donijeti odluku o pokretanju ponovnog postupka nabavke ovih usluga putem odgovarajućeg postupka o čemu će javnost biti blagovremeno informirana”, naveli su iz SIP-a BiH.

Situacija bi se mogla zakomplicirati

Održavanje izbora ne bi trebalo biti ugroženo. Ostalo je dovoljno vremena da se ponovi i provede cijeli postupak. Ipak, ako bi i idući javni poziv bio poništen situacija bi se mogla zakomplicirati.

“Ono što je važno da SIP BiH objavi novi poziv što prije i da sasluša, ako ima argumenata, s bilo koje strane, od strane privatnih kompanija koje se nisu prijavile, koji su razlozi zašto se nisu prijavili na natječaj”, smatra Dario Jovanović, direktor Koalicije „Pod lupom“.

'Iznos nije dovoljan'

Razlozi su financijske prirode. Predviđeni novac nije dovoljan za posao koji je potrebno uraditi, kažu za BHT1, u tiskarama koje su ovaj posao radile u prethodnom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Procijenjena vrijednost same javne nabavke nije financijski dovoljna za predviđeni posao. Također, samostalnim udiom nismo u mogućnosti iznijeti tisak i pakiranje glasačkih listića bez ugrožavanja našeg redovnog poslovanja”, tvrde iz tvrtke Atlantik bb.

Ranije tiskani u Mađarskoj i Hrvatskoj

Prethodnih godina za tiskanje listića za lokalne izbore bilo je potrebno upola novca manje. Oko 750.000 maraka. 

Problemi s tiskanjem listića javljali su se i ranije. Tiskani su u Mađarskoj i Hrvatskoj.

“To je bilo i na početku, pa smo tiskali glasačke listiće u Mađarskoj, pa smo onda počeli tiskati glasačke listiće u Bosni i Hercegovini. Bilo je tvrtki iz Hrvatske. Postoje tiskare koje to mogu obaviti”, ističe Vehid Šehić, bivši član SIP-a BiH.

Vezani članci