'LIJEPA PRIČA' S UBORKA Grad Mostar unatoč novčanoj kazni i zabranama odlagao je otpad na zatvoreni dio deponije

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Članovi udruženja "Jer nas se tiče", tražili su od Federalne uprave za inspekcijske informacije o odlaganju otpada na deponiji "Uborak" u Mostaru. U inspekcijskom odgovoru dobili su neke poprilično zabrinjavajuće informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje je u svom upitu tražilo informacije o inspekcijskom monitoringu, odnosno rezultatima inspekcijskog nadzora nad deponijom iz rujna 2024. Međutim, uprava je odbila taj zahtjev jer te informacije nisu u njihovom posjedu.

Grad ne poštuje zabranu Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Drugo pitanje bilo je o odlaganju otpada na zatvorenu deponiju.

Udruženje je također pitalo na temelju čega se dozvoljava odlaganje otpada na plohi deponije koja je zatvorena prije deset godina. U tom dijelu, uprava je pojasnila da oni ne izdaju dozvole, nego samo prate da se postojeće dozvole i propisi poštuju. Federalna inspektorica je utvrdila da je odlaganje otpada na toj deponiji zabranjeno, ali Grad Mostar nije poštovao zabranu i nastavio je s odlaganjem otpada.

U vezi sa deponijom "Uborak" u Mostaru, inspekcija je utvrdila da je odlaganje otpada tamo već zabranjeno. To je potvrdilo i rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koje je zabranilo dalje odlaganje otpada na toj lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad kažnjen i novčano, uz zabranu daljnjeg odlaganja 

"Rješenjem o otklanjanju nedostataka operateru deponije – Gradu Mostaru naloženo je uklanjanje odloženog otpada, kao i zabrana daljeg odlaganja, uz novčano kažnjavanje. Međutim, operater deponije nije ispoštovao mjere iz Rješenja federalnog inspektora zaštite okoliša, te je nastavio sa odlaganjem otpada, zbog kojih će postupajuća federalna inspektorica zaštite okoliša poduzeti dalje mjere u skladu sa zakonom" stoji u odgovoru federalne inspekcije.

Izvještaj o radu glatko prošao na vijeću

Na 45. sjednici gradskog vijeća Mostara izvještaj o radu deponije Uborak za 2023. godinu prošao je glatko, 22 su vijećnika bila za, a samo dvoje suzdržano.

U hvalospjevu direktoru Deponije Mirhadu Greboviću prednjačio je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić koji je kazao:

"Svi oni koji misle da se Uborak može zatvoriti preko noći, da građani Mostara trebaju ostati bez mogućnosti deponiranja kako bi imali dodatne probleme nisu u pravu i nadam se da su i oni shvatili to... Ja razumijem i te ljude i ta udruženja ali mi ne možemo ići protiv građana, moramo raditi i zbrinjavati otpad na najbolji način zbrinjavanja i širiti kapacitete dok ne budemo u situaciji konaččnog zatvaranja."

Gradonačelnik se žalio na udrugu

Gradonačelnik Mario Kordić je vijećnicima također ispričao kako deponija ima plan prilagodbe s kojim bi se moglo krenuti praktički odmah. Da bi se u roku od pet godina implementirao taj plan, potrebno je otprilike 5,5 milijuna eura ili 11 milijuna KM.

"Zašto ne radimo ništa značajno u tom smjeru? Mučimo se jako upravo zato što treba 11 milijuna KM...razlog zašto nismo krenuli u kompletan plan prilagodbe i dosad ga dobrim dijelom implementirali jer već tri godine pričamo o njemu je nedonošenje Okolinske dozvole za deponiju, a nju nemamo jer nam se vječito inicijativa 'Jer nas se tiče' žali na dozvolu i vrte nas pravnim procedurama u krug. Trenutno imamo situaciju da je ispisana dozvola, bila javna rasprava u Bijelom polju, trenutno se sve primjedbe i sugestije ubacuju u taj dokument", kazao je Kordić, opet optužujući udrugu Jer nas se tiče, a bez spominjanja činjenice da je Grad Mostar nedavno i novčano kažnjen zbog odlaganja otpada na "staru deponiju" na što nisu imali nikakvo pravo, te su se oglušili na mjere propsane Rješenjem federalnog inspektora zaštite okoliša, te su nastavili sa odlaganjem otpada.

Vezani članci