KRIZNO KOMUNICIRANJE NA DJELU Sveučilišna televizija tražila je uklanjanje javnog videa, kasnije prebačen na privatno

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na redakcijski mail svakodnevno dobijemo raznih poruka, no na jednu adresu definitivno nismo navikli. Riječ je o mostarskom Sveučilištu koje nam uglavnom nikada ne odgovara na upite, ali ovaj put su našli nešto što im smeta s naše strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, od SUM TV jučer smo dobili poruku kako smo neovlašteno preuzeli autorski materijal s njihove Youtube stranice i traže žurno da ga skinemo jer, kako navode, za isti nemamo dopuštenje za preuzimanje, emitiranje i naknadno objavljivanje te izravno kršimo autorska prava vlasnika navedenog autorskog rada.

Ovdje vrijedi napomenuti i činjenicu da niti jedan video SUM TV postavljen na Youtube ne iziskuje posebno naglašena pravila oko prijenosa njihovih sadržaja, pa tako niti na jednom videu u posljednje vrijeme ne postoji upozorenje kako bi prenositelj videa mogao biti opomenut zbog neovlaštenog prenošenja autorskog vlasništva.

Na linku SUM TV kanala uvjerite se sami u istinitost navoda kako naši tekstovi, omiljenim rječnikom sveučilišne vrhuške, ne bi bili jednostrano pretenciozni. 

O čemu se točno radi?

Prošli tjedan, preciznije 13. rujna objavili smo tekst pod naslovom 'Zašto Grad Mostar krije tko je i na koji način radio sumnjivu prenamjenu zemljišta za solare?'. Tri dana poslije mostarski sveučilištarci, vrlo izgledno pod stranačkim pritiskom usred izborne kampanje, uočavaju sporni dio u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji i kampanjski prate rad našeg portala, mogu uvidjeti da veliki dio energije posljednjih godina trošimo na borbu protiv nezakonite tzv. zelene tranzicije koja je iskorištena za dodatno bogaćenje stranački podobnih kadrova i lokalnih tajkuna. U navedenom tekstu bavili smo se izdavanjem dozvola za solarne elektrane, a budući da smo kakve-takve odgovore dobivali s federalnih i županijskih razina, odmotavanje klupka približilo nas je institucijama Grada Mostara.

Budući da smo slali više upita na koje nismo nikada dobili odgovor na postavljena pitanja, 22. kolovoza smo se odlučili za višu instancu iako je to zadnji mehanizam slobodnog novinarstva. Tada smo poslali Zahtjev baziran o slobodi pristupa informacijama kako bi dobili povratni odgovor, no nikada nismo dobili uvid u dozvole koje je Grad dijelio investitorima, ali ni odgovor na važno pitanje: tko je vršio prenamjenu zemljišta?

Kako nismo dobili odgovor od Grada, u tekstu smo podsjetili i na čelnog čovjeka Grada Marija Kordića koji je upravo na sveučilišnoj proslavi 'Dana slobode medija' na mostarskom Rondou 2022. godine govorio o važnosti slobodnih medija za jedno društvo.

Čitati retroaktivno rezime tog dana iz današnje perspektive izgleda montipajtonovski ako pogledamo izjave tadašnjih glavnih slavljenika slobode medija za sveučilišni portal SUM. Nadamo se da voditeljima SUM TV i portala ne smeta što ćemo ih opet citirati s javnih stranica.

„Sloboda medija je jedan od elemenata demokratskog društva i uređenih društva na zapadu. To je moderno društvo prepoznalo i samim tim mu dalo snagu četvrte sile, četvrte vlasti. Svi oni koji misle upravljati određenim procesima unutar demokratskih društava moraju voditi računa o slobodi medija te se za nju moramo boriti“, kazao je tada rektor Tomić.

Osim rektora, svoju kozmopolitsku sliku slobodnih medija onako kako to izgleda u njegovoj glavi iznio je i pročelnik novinarstva Franjo Takač te voditelj Sveučilišne televizije.

„Služimo kao jedna platforma za učenje našim studentima i jako smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli, a i naša javnost, naša publika daje nam motivaciju, daju nam pohvale, konstruktivne kritike, naravno svaki dan se poboljšavamo“, kazao je Takač.

Između ostaloga, na službenim stranicama istaknuto je kako su rektor Tomić i pročelnik Takač otvoreni za suradnju sa svim drugim medijima u okruženju te su poziv na suradnju uputili svima. Fino zvuči, što god to značilo.

Sveučilištarce smo u jednoj od rijetkih otvorenih korespondencija upitali na temelju čega ne smijemo koristiti javno objavljene stvari na javnoj platformi te ni na jedan način nismo ništa ukrali, preuzeli ili doveli autorski rad u pitanje. Također, nigdje na Youtube objavi nije pisalo da je zabranjeno. U našem odgovoru smo naveli i da smo na pošten način promovirali i linkali rad SUM TV koji su u društvu prepoznatljivi simbol slobodnih medija. 

Nismo dugo čekali na odgovor iz SUM TV koji su nam odgovorili da se autorsko pravo uvelike razlikuje od onoga kako ga mi smatramo te da nemamo pravo na njihov sadržaj na koji polažu autorska prava. Osim pravnog objašnjenja, dobili smo i pravnu opasku da će biti primorani zaštititi svoja autorska prava i poduzeti sve mjere koje su za to zakonski omogućene ukoliko žurno ne skinemo sadržaj s naše stranice.

Kakva je inače internet praksa?

Što se tiče postavljanja linka na sadržaj, u nekom internet pravilu, dijeljenje linkova na javno dostupne videozapise na YouTubeu ne predstavlja kršenje autorskih prava. Linkanje je obično dozvoljeno, jer se time ne preuzima ili ponovno objavljuje sadržaj, već se samo upućuje korisnika na izvor.

Da nije problem samo u našem 'neovlaštenom' preuzimanju javnog Youtube linka, stoji i u činjenici da se Kordićev video ne može više pronaći na stranicama Youtube kanala SUM TV jer je, u međuvremenu, stavljen samo za privatne korisnike.

Od koga su pročelnik Takač i drugovi dobili dozvolu za snimanje studenata?

Voditelj Sveučilišne televizije Franjo Takač isprofilirao se u lojalne rektorove kadrove kada je kamerama iz zgrade rektorata snimao prve povijesne studentske prosvjede u kojima su studenti tražili da zbog modela nastave u vrijeme koronavirusa školarine budu manje, a nastava redovitija. 

Tih dana su vrata rektorata bila zaključana, a prethodno na balkon pušteni snimatelji rektorata, profesori Sveučilišta u Mostaru Franjo Takač i Damir Vasilj kako bi iz udobnih fotelja zaplašili mlade studente u svojim naumima. Na zgradi rektorata Sveučilišta u Mostaru već ima vanjska kamera, pa je jasno da je rektor mogao i suptilnije pratiti što se događa na ulici, no instalirao je profesore na balkon kako bi studentima na praktičan način pokazali metode koje su na ovim prostorima korištene 45 godina u prošlom stoljeću.

Profesor Takač tada je kazao da nema komentara, a nakon ovoga se postavlja legitimno pitanje zašto nije tražio dozvolu za snimanje mladih studenata i je li ih zapravo snimao neovlašteno? Naravno, malo cinično cjepidlačimo kako bi slaviteljima slobode medija ukazali na paradokse kojima se instiktivno koriste po potrebi.

Pročelnikova frustracija ili opravdana briga za autorska prava?

Franjo Takač ujedno je i pročelnik studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Uredništvo portala hercegovina.info stvarno se nema namjeru petljati u akademski razvoj mostarskog Sveučilišta, pa tako ni u studij novinarstva. No, pročelnikova briga oko Youtube selektivnih prava zasigurno je lakša nego briga o studiju novinarstva.

Prema dostupnim javnim podacima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ove godine na ljetnom roku za redoviti jednopredmetni studij novinarstva apliciralo svega troje studenata, iako je upisna kvota 11 studenata. Ovdje se radi o prijemnim ispitima, odnosno razredbenim ispitima što nije pokazatelj da će svi ovi studenti zapravo i upisati studij novinarstva jer je moguće da su aplicirali na više razredbenih ispita ili još negdje npr. u Hrvatskoj. Upisan je jedan strani redoviti student, jedan izvaredni te jedan strani izvanredni.

Na drugom jesenskom roku koji se održao u rujnu za redoviti studij novinarstva apliciralo je dvoje studenata, iako je prema upisnoj kvoti bilo mjesta za njih devet. Jedan je strani redoviti student, izvanrednih studenata nema, dok je upisan jedan izvaredni strani student unatoč tome što na stranici piše da je kvota za upis takvih studenata zapravo 0.

Vezani članci