KPZ PREKRŠIO ZAKON Zatvorenici u mostarskoj bolnici liječeni bez ugovora

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Kazneno-popravni zavod Mostar prekršio je Zakon o javnim nabavkama BiH tako što za usluge bolničke zdravstvene zaštite sekundarne razine, koje su lani iskazane u iznosu od 23.271 KM, a odnose se na zdravstvene usluge pružene osuđenim i pritvorenim osobama u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, uopće nije potpisao ugovor s ovom bolnicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvene usluge

Također, nije proveden ni postupak javne nabavke. Kako su ustanovili federalni revizori, KPZ Mostar je u 2023. godini izvršio nabavku usluga bolničke i zdravstvene zaštite sekundarne razine u iznosu od 23.271 KM, bez provođenja postupka javne nabavke iz dijela Aneksa II i zaključenih ugovora, kao i bez objave obavještenja o dodjeli ugovora, što je u suprotnosti s odredbama člana 8. Zakona o javnim nabavkama BiH, piše Fokus.

Inače, KPZ-om Mostar trenutno rukovodi direktor Ivan Lončar, imenovan je na razdoblje od četiri godine, počevši od 17. studenoga 2023. godine nakon što je razriješen dotadašnji direktor Mario Marić. Zamjenica direktora je Edita Hadžajlić, imenovana na razdoblje od četiri godine, počevši od 8. rujna 2023. godine, a razriješen je dotadašnji zamjenik direktora Mujo Trebović.

Dodatno, ustanovili su kako su direktni postupci KPZ-a Mostar u iznosu od najmanje 41.227 KM provedeni bez planiranja u planu nabavki ili donošenja posebne odluke o pokretanju postupka nabavke, što nije u skladu s članom 17. Zakona.

''U postupcima nabavke usluga grijanja i nabavke lijekova nije objavljen izvještaj o provedenom postupku nabavke, što je u suprotnosti s članom 75. Zakona. Nabavka usluga bolničke i zdravstvene zaštite sekundarne razine iz Aneksa II u iznosu od 23.271 KM vršena je bez zaključenih ugovora, kao i bez objave obavještenja o dodjeli ugovora'', naveli su revizori.

Očitovanje KPZ-a

Iz KPZ-a su se po ovom pitanju očitovali navodeći kako za nabavku usluga zdravstvene zaštite za koje nisu potpisivani ugovori navedeno je da su ove usluge nabavljane isključivo od javnih zdravstvenih ustanova na području grada Mostara. Međutim, revizori su odgovorili da je članom 8. Zakona o javnim nabavkama propisano da se za dodjelu ugovora koji za predmet javne nabavke ima usluge iz Aneksa II primjenjuju odredbe koje se odnose na opće principe, pripremu tehničke specifikacije, razdoblje na koje se zaključuje ugovor, pravnu zaštitu, objavu obavještenja o dodjeli ugovora i dobrovoljno ex ante obavještenje o transparentnosti. KPZ Mostar nije postupio u skladu s navedenim zakonskim odredbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ustanovili su i da postupak nabavke radova „Nastavak izgradnje Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog i poluotvorenog tipa u Mostaru – objekti Lamela A, Lamela B i Lamela C“, ukupne vrijednosti 4.999.995 KM s PDV-om, po ugovoru zaključenom 14. 2. 2022. godine nije okončan u ugovorenom roku.

''KPZ Mostar nije adekvatno proveo planiranje ove nabavke, jer nisu u potpunosti osigurana dovoljna sredstva i uvjeti za njenu realizaciju, što je imalo za posljedicu da su ugovoreni rokovi prolongirani za najmanje 18 mjeseci, a radovi još uvijek nisu završeni. Navedeno nije u skladu s odredbama zaključenog ugovora i principom efikasnosti utvrđenim Zakonom. U revidiranim otvorenim i konkurentskim postupcima nabavki nije nam prezentirana dokumentacija na osnovu koje bi se uvjerili da je ugovorni organ vršio prethodnu provjeru tržišta i sačinio pisanu zabilješku o svim radnjama i postupcima i uložio je u spis, što nije u skladu s članom 14a. Zakona'', navodi se u izvješću Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Vezani članci