KONZUMIRALI SOUFFLE Najmanje sedam osoba otrovalo se hranom u poznatom širokobriješkom restoranu

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Veći broj građana Širokog Brijega obratio se tijekom vikenda portalu Hercegovina.info sa informacijom kako je u jednom poznatom širokobriješkom restoranu došlo do masovnog trovanja hranom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova informacija potvrđena je za naš portal iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Kako je kazala direktorica ovoga zavoda Andrea Jurić, informaciju iz Infektivne klinike dobili su u petak oko 12 sati.

"Službeno je dežurni liječnik infektivne klinike pozvao u petak Zavod za javno zdravstvo negdje oko 12 sati, prijavljujući sedam slučajeva trovanja iz restorana Borak. Svih sedam oboljelih povezano je sa konzumacijom deserta Soufflea.

Po primitku informacije, mi smo pismeno i usmeno informirali sanitarnu inspekciju naše županije. Danas su nam javili kako provode aktivnosti na terenu, izuzeli su uzorke hrane, provjerili su status sanitarnih knjižica u tom restoranu, te došli do saznanja kako dva uposlena nisu imali adekvatne sanitarne knjižice.

Pored uzoraka hrane i briseva površina, ponovit će se i sanitarni pregled svih uposlenih na traženje patoloških uzročnika u nosu i ždrijelu, odnosno koprokulturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje su bile sumnjive su do povratka laboratorijskog nalaza uklonjene sa radnog mjesta".

Informacije koje su nam slali čitatelji broj zaraženih su procjenjivali na između 15 i 60, međutim, iz ZZJZ ŽZH kažu kako je prema informacijama kojima oni raspolažu samo sedam osoba službeno zatražilo liječničku pomoć.

"Što se tiče informacije o većem broju oboljelih mi samo možemo pričati o onome što je nama službeno prijavljeno, a to je ovih sedam osoba", kazala je Jurić.

O stanju pacijenata poslan je upit prema SKB Mostar. Izjašnjenje o slučaju trovanja tražili smo i od uprave restorana.

Iz restorana Borak za Hercegovina.info je rečeno kako je souffle na meniju već više godina, te kako su sve namirnice koje poslužuju kontroliranog porijekla i od renomiranih proizvođača i dobavljača.

Inače, trovanja hranom u ugostiteljskim objektima često dovode do sporova oko odgovornosti za nastalu štetu. Prema Zakonu o obveznim odnosima, vlasnici objekata, trgovina ili proizvođači hrane moraju nadoknaditi štetu zaraženim osobama, osim ako su osigurani, u kojem slučaju odštetu isplaćuje osiguratelj. Odgovornost se utvrđuje postojanjem uzročne veze između konzumacije hrane i štete, što trenutno rade sanitarni inspektori ŽZH.

Vezani članci