VIDEO  Koljeno policajca na vratu poljoprivrednika, ministar tvrdi da je u skladu sa zakonom?!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Posavske županije Đuro Delić odgovorio je Parlamentu Federacije BiH nakon što je iz Zastupničkog doma, točnije od zastupnika Admira Čavalića, stiglo pitanje o tome što je poduzeto nakon prekomjerne upotrebe sile policajaca prema poljoprivredniku u Odžaku tijekom mirnih prosvjeda održanih 4. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zanima me je li tijekom prosvjeda poljoprivrednika u Odžaku zabilježena prekomjerna upotreba sile od strane nekih policajaca? Konkretno, stavljanjem koljena na vrat jednog od poljoprivrednika – što je vidljivo na jednom od video snimki dostupnih na društvenim mrežama. Zanima me je li proceduralno dopušteno postupanje 'koljenom na vrat' (koje može izazvati nedostatak kisika u mozgu ozlijeđene osobe)?" – postavio je pitanje Čavalić.

"Osigurani svi potrebni elementi za opravdanost upotrebe sile"

Ministar Delić je odgovorio da je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a PŽ dala mišljenje o opravdanosti upotrebe sile zapovjedniku policije, u kojem se navodi da je početno izvješće o upotrebi sile i mišljenje o opravdanosti upotrebe sile, sačinjeno od strane rukovoditelja organizacijske jedinice, dostavljeno pravodobno.

 

Postupak pravilnosti i zakonitosti upotrebe sredstava prisile proveden je u skladu s člankom 32. Zakona o policijskim službenicima PŽ, te člancima 4., 7. i 9. Pravilnika o upotrebi sile. Također, iz izvješća o upotrebi sile, službenih zabilješki i drugih priloga u spisu, vidljivo je da su osigurani svi potrebni elementi za opravdanost upotrebe sile – odgovorio je ministar Delić.

Inače, lokalni poljoprivrednici su prosvjedovali u Odžaku u sklopu višegodišnje borbe za državno poljoprivredno zemljište, a prosvjedi su kulminirali nakon što su policajci brutalno savladali jednog poljoprivrednika.

Vezani članci