KLASIČNA TRGOVINA LJUDIMA Djevojčicu (10) tjerali na prosjačenje, njezinih 70 maraka trošili na drogu, alkohol i kocku

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na području Gradačca i Sarajeva, provedene su opsežne policijske akcije na suzbijanju kriminalnih aktivnosti povezanih s trgovinom ljudima. Pod nadzorom Županijskog suda Tuzla i Tužiteljstva TK, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Gradačac izvršili su pretrese na nekoliko lokacija u Gradačcu. Nakon tih akcija, pet osoba je uhićeno zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovine ljudima, s naglaskom na prisilno prosjačenje i prisilni rad, najčešće djece i maloljetnih osoba, ali i odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Tužiteljstva TŽ, Admir Arnautović, istaknuo je kako će uhićene osobe nakon kriminalističke obrade biti predane Tužiteljstvu. “Nakon toga, postupajući tužitelj će donijeti naredbu o provođenju istrage i ispitati osumnjičene, te će se poduzimati daljnje mjere u odnosu na njih”, izjavio je Arnautović.

Ovaj predmet je rezultat višemjesečnih provjera i istražnih radnji. Nadležni organi socijalne skrbi uključeni su u smještaj i brigu o oštećenim osobama, koje su prevezene na sigurne lokacije.

U zasebnom slučaju, Županijski sud u Sarajevu je na prijedlog Tužiteljstva KS odredio jednomjesečni pritvor za osumnjičene H. Š. i M. C. zbog sumnje na trgovinu ljudima. Tijekom 2024. godine, osumnjičeni su, prema navodima, u stanu na području Ilidže držali maloljetnu djevojčicu, kćerku osumnjičene, koju su prisiljavali na svakodnevno prosjačenje.

Prema informacijama Tužiteljstva KS, osumnjičeni M. C. je djevojčicu fizički zlostavljao i prisiljavao da prosi. Desetogodišnja djevojčica, pod prijetnjom, dnevno je prikupljala oko 70 maraka koje su osumnjičeni trošili na narkotike, alkohol i kockanje.

Po nalogu Tužiteljstva KS, pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije MUP-a KS su 2. listopada u Sarajevu lišili slobode H. Š. i M. C., priopćeno je iz nadležnih institucija.

Vezani članci