KAKO SE U MALIM LOKALNIM ZAJEDNICAMA TROŠI VELIKI NOVAC Izgradnja vrtića pokazala sav nemar vlasti u Pelagićevu

Capital.ba
Vidi originalni članak

Nemar lokalnih vlasti, nenamjensko trošenje novca te kažnjavanje službenika koji ukazuju na nepravilnosti našli su se „pod krovom“ jednog projekta u općini Pelagićevo – izgradnje vrtića u ovoj lokalnoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun maraka, čiju su realizaciju pratile brojne nepravilnosti.

Kamen temeljac položila je tadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u rujnu 2022. godine, a prema tadašnjim najavama, vrtić je trebao početi s radom do lipnja 2023. godine, prenosi Mapa istraživačkih sadržaja.

Međutim, to se nije dogodilo, a portal CAPITAL je krajem 2023. otkrio da je izgradnja vrtića daleko od završetka i da postoje brojne nepravilnosti.

Na problem je ukazao službenik za javne nabave u Odjelu za opću upravu i prostorno uređenje u toj općini.

Primijetio je napušten predmet na stolu bez broja protokola, iz kojeg je saznao da su rokovi za završetak izgradnje, koji su trebali biti 210 dana, probijeni na čak godinu i pol, da je ugovor s izvođačem, kojem su računi blokirani već dva mjeseca, istekao te da se nakon isteka traže aneksi za nepredviđene radove i produljenje krajnjeg roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenik je na sve te probleme ukazao u službenoj zabilješci koju je poslao svima u općinskoj upravi, od načelnika do vijećnika.

Iako gore navedene okolnosti u najmanju ruku ukazuju na nemar lokalnih vlasti, to nije posebno zabrinulo prvog čovjeka općine, Slavka Tešića.

On je tada rekao da je u planu raskid ugovora s izvođačem radova, tvrtkom „Asilt ing“ iz Gradačca.

“Mi njih nismo forsirali s brzinom izvođenja radova jer nismo imali sredstava da otvorimo vrtić i nismo željeli da se završi, a da nam stoji prazan jer nemamo novca za otvaranje,” izjavio je Tešić.

Ugovor s tvrtkom „Asilt ing“ iz Gradačca je raskinut, kao što je Tešić najavio, ali time problemi nisu prestali, niti su predstavnici općine odgovorni za realizaciju projekta odgovarali za tu situaciju.

Na sjednici Skupštine općine zaključeno je da je službenik Pero Nestorović, a ne njegov neposredni rukovoditelj ili nositelji vlasti u općini, koji su na natječaju odabrali izvođača radova, kriv jer je ukazao na nezakonitosti i učinio ih dostupnima javnosti.

Općinske vlasti smatrale su da je time „nanio štetu ugledu i časti općine, načelnika i drugih.“

Također, u istom je zaključku načelniku naloženo da ispita mogućnost podnošenja kaznene prijave protiv njega jer je službenu zabilješku ovjerio pečatom odjela.

Da je bilo problema u provođenju ove javne nabave, ukazala je i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Revizori su utvrdili da je ugovor u postupku javne nabave radova za projektiranje, izgradnju i opremanje dječjeg vrtića dodijeljen na temelju neprihvatljive ponude, ali to nije promijenilo stav nositelja vlasti u ovoj lokalnoj zajednici.

Vrtić ni danas nije završen; vještak je utvrdio da je potrošeno više od 60 posto sredstava, a da je izvršeno manje od polovice radova.

Također, policija je u pretresu općine izuzela dokumentaciju o izgradnji vrtića.

Ovaj primjer jasno pokazuje da vlast u malim lokalnim zajednicama nimalo ne zaostaje za onima u većim gradovima kada je u pitanju odnos prema trošenju javnog novca i izbjegavanju odgovornosti. Naprotiv, čini se da je vlast ove općine otišla čak i korak dalje, pozivajući na odgovornost službenika koji je ukazao na neregularnosti.

Vezani članci