JOŠ JEDNA SPORNA DOZVOLA Tužiteljstvo HNŽ istražuje kako je bivši ministar izdao dozvolu kamenolomu u Ravnom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) provodi istragu protiv Željka Laketića, donedavnog ministra gospodarstva HNŽ-a, zbog sumnje da je počinio nezakonite radnje vezane za izdavanje rudarske dozvole poduzeću Šitar d.o.o. Ravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laketić je, saznaje Inforadar od izvora u Ministarstvu gospodarstva HNŽ-a, Štitaru d.o.o. izdao rudarsku dozvolu bez prethodno provedenih procedura, a dokumentacija o predmetu nije predana njegovom nasljedniku, što je izazvalo sumnje i prijavu iz samog Ministarstva gospodarstva HNŽ-a.

Prema saznanjima Inforadara, iz HNŽ-a, u predmetu Šitar d.o.o. već su neki djelatnici Ministarstva gospodarstva davali izjave u svojstvu svjedoka. Da se istraga provodi, kratko su potvrdili i iz Tužiteljstva HNŽ-a.

Prijava stigla iz Ministarstva

„U vezi s Vašim upitom, možemo potvrditi da se u ovom Tužiteljstvu poduzimaju određene istražne radnje u cilju provjere navoda prijave, a vezano za obavljanje službene dužnosti bivšeg ministra Ministarstva gospodarstva u Vladi HNŽ-a,“ potvrdila je Ana Rajič, glasnogovornica Županijskog tužiteljstva Mostar, na upit vodi li se pred Tužiteljstvom istraga protiv Željka Laketića, bivšeg ministra gospodarstva u Vladi HNŽ-a, zbog sumnje da je počinio kaznena djela u vezi s poduzećem Šitar d.o.o.

Prijava protiv ministra je, kako saznaje ovaj portal, stigla iz Ministarstva gospodarstva, budući da Laketić nije predao predmet UP/I-07-01-14-1-93/21 (Rješenje Šitar d.o.o. Ravno) nasljedniku, tvrdi izvor iz ministarstva. Štoviše, izjavio je da se ne sjeća i ne zna gdje se nalazi dokumentacija. Nakon što je, nakon dužeg vremena, tek u lipnju ove godine stigla dokumentacija vezana za Šitar, utvrđene su razlike u rješenjima koja bi trebala biti identična, kazao je isti izvor.

Sve je to potaknulo sadašnju garnituru u Ministarstvu da posumnja u nezakonitosti i prijavi Laketića nadležnim organima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz poduzeća Šitar nisu odgovorili na upit portala vezan za istragu u Tužiteljstvu, a koja je upravo povezana s njihovim poduzećem. 

Ovo, međutim, nije prvi put da Laketić ima posla s pravosudnim tijelima. Prije dvije godine istraživana je dodjela interventnih sredstava, o čemu je iscrpno pisao Žurnal.

Interventna sredstva sestri

„Žurnal je objavio više tekstova tijekom 2022. godine u kojima smo problematizirali dodjelu interventnih sredstava. Osim što je sporna činjenica da su se interventna sredstva dodjeljivala korisnicima za namjene koje zakon uopće ne predviđa, sporno je i to što su se dio tih sredstava dodjeljivao na temelju rodbinskih i stranačkih veza premijera i članova Vlade HNŽ.

Istraživala sam poticaje koje je tadašnji ministar gospodarstva Željko Laketić dodijelio vlastitoj sestri, a radilo se o interventnim sredstvima namijenjenim za hitne slučajeve. Obrt Tarra iz Mostara, u vlasništvu sestre bivšeg ministra Laketića, od 2017. do 2019. godine dobio je ukupno 60 tisuća KM od Ministarstva gospodarstva HNŽ. Nakon što je osnovala još jednu firmu, prema podacima koje sam tada prikupila, dodijeljeno joj je više od 100 tisuća KM poticaja. Kasnije sam došla do informacija da su liste korisnika naknadno mijenjane kako bi se pogodovalo onima koji su poticaje, očito, morali dobiti“, kaže Žurnalova novinarka Branka Mrkić, koja je pisala o cijelom slučaju.

Laketić je tada također bio pod istragom.

„Posljednje informacije koje sam imala bile su iz 2022., kada je Federalna uprava policije izuzela određenu dokumentaciju iz Ministarstva i dostavila Tužiteljstvu HNŽ izvještaj protiv jedne osobe zbog zloupotrebe položaja. Međutim, podsjetila bih da zakoni o izvršenju proračuna jasno preciziraju da se novac iz tekuće rezerve i interventna sredstva koriste isključivo u hitnim i nepredviđenim situacijama, što ove situacije nisu bile,“ ističe dalje Mrkić.

U Mostaru, međutim, nije bilo povlačenja odluke o dodjeli sredstava sestri.

„Ministar Laketić se tada 'utopio' u sveopći trend nezakonitog i rasipnog trošenja interventnih sredstava, jer se to događalo u godinama kada je Vlada HNŽ, predvođena premijerom Hercegom, dodjeljivala stotine tisuća, pa i milijune KM. Žurnal je pisao da je Vlada HNŽ u 2021. imala na raspolaganju pet milijuna KM za reagiranje u kriznim situacijama, a potrošila je četiri i pol, od čega je značajan dio otišao na privatne tvrtke i podobne medije. Tako da su te sume kojima je 'operirao' ministar Laketić očito samo kap u moru i još uvijek nisu značajnije sankcionirane,“ zaključila je Mrkić.

U vrijeme Laketićevog mandata, u siječnju 2023., jedna hercegovačka tvrtka vratila je poticaje i o tome poslala priopćenje.

„Uvidom u tabelarni prikaz poticajnih sredstava jasno je vidljivo da je Povjerenstvo Ministarstva favoriziralo, ne znamo na kojem temelju, vjerojatno političke podobnosti, pojedina poduzeća, dok je ona koja bi to trebala zaslužiti na neki način stavljala u podređeni položaj. Upoznati smo i sa slučajem da je pojedinim aplikantima svjesno izbačena dokumentacija iz spisa i odgovora na Javni natječaj, iako postoje nedvosmisleni dokazi da je dokumentacija bila kompletirana. Drugim riječima, to praktično znači da su selektivno birana poduzeća koja su oštećena“, priopćili su tada iz tvrtke Mil Company, koja se odrekla poticajnih sredstava u iznosu od 13 tisuća maraka, smatrajući da su sredstva neproporcionalno dodijeljena subjektima koji ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete iz javnog poziva.

Poticaji kamenolomu u Donjoj Jablanici

Laketić je aktualan i zadnjih dana u kontekstu kamenoloma u Donjoj Jablanici, budući da je poduzeću Sani, koje je bez ikakvih dozvola 25 godina eksploatiralo kamen iznad Donje Jablanice, prebacio 14 tisuća maraka poticaja u 2023., prije dolaska nove vlade i novog ministra. Upravo zbog tog poduzeća, Donja Jablanica postala je grobnica svojim mještanima, nakon što se tisuće tona kamena, koje je vlasnik kamenoloma gomilao iznad sela, srušilo na mještane. Obje nadležne vlade, ona u HNŽ-u i ona u Federaciji, potvrdile su da Sani nema nikakve dozvole za eksploataciju kamena. To, međutim, nije spriječilo ministra da poduzeću dodijeli poticaje za poslovanje.

Laketić je svoju ministarsku karijeru započeo kao član SDA, da bi kasnije prešao u SBB. Ministar je bio do dolaska nove Vlade HNŽ-a krajem prošle godine.

Vezani članci