JEDNOKRATNA POMOĆ Poznato koliki iznos traže umirovljenici u Federaciji BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Poznato je koliki iznos predstavnici umirovljenika smatraju adekvatnim za jednokratnu naknadu za umirovljenike u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić (NiP) je potvrdio za Klix.ba da je zahtjev Saveza udruženja umirovljenike da oni s mirovine do 1.000 KM dobiju po 200 KM, a da oni s mirovinom iznad 1.000 KM dobiju po 100 KM.

Napomenuo je da je potrebno izvršiti rebalans proračuna, kojim će se osigurati ove naknade, a očekuje da će se taj rebalans dogoditi do kraja sljedećeg mjeseca. Od rebalansa ovisi koliko će te naknade u konačnici iznositi.

Podsjećamo, entitetske vlasti i predstavnici penzioneri su ranije ovaj mjesec imali sastanak, na kojem su zahtjevi umirovljenika djelomično ispunjeni. Tom prilikom je dogovoreno da umirovljenici dobiju jednokratnu naknadu te da se osigura milijun KM za njihovo banjsko liječenje.

Vlasti nisu prihvatile izvanredno usklađivanje, rast mirovina, a kao razlog za to je navedeno što je proračun FBiH u deficitu.

Savez udruženja umirovljenika traži i to da se mirovine usklađuju s rastom prosječne plaće, a ne s rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), kako je to trenutno slučaj. Osim s BDP-om, mirovine se trenutno usklađuju i s rastom potrošačkih cijena.

Vezani članci