FOTO  Jako loše stanje jezera i rijeka nakon poplava

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Akcija čišćenja Jablaničkog i Grabovičkog jezera, kao i rijeke Doljanke i dalje traje nakon listopadskih poplava koje su zahvatile taj dio Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haris Ćosić iz agencija "Visit Jablanica", jedan od organizatora volonterskih akcija čišćenja od naplavina, kaže kako je stanje jezera i rijeka jako loše, ali da je i ranije situacija bila dosta loša zbog problema plastičnog otpada, prenosi Fena.

Poplava je sav otpad donijela iz seoskih potoka gdje ljudi bacaju smeće koje završi u Jablaničkom i Grabovičkom jezeru i rijeci Doljanki. Za sav taj otpad, smatra Ćosić, trebat će dosta vremena da se očisti.

''Ne možemo pretpostaviti koliko će vremena trebati za čišćenje, ali je sigurno da problem ne može riješiti 20 ili 30 ljudi. Neophodno je realizirati i 100 akcija čišćenja'', istaknuo je Ćosić u izjavi za medije.

Foto: Fena


Čišćenje Jablaničkog i Grabovičkog jezera od naplavina organizira i Ministarstvo turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije, kao i druge institucije i organizacije.

Opskrba električnom energijom uspostavljena je u svim naseljenim mjestima, osim jednog dijela Donje Jablanice. Putne komunikacije na području Općine Jablanica s pojedinim naseljenim mjestima su u prekidu kao i sa susjednim općinama, a radi se na čišćenju puteva, objasnili su u ponedjeljak iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana nastavljeni su radovi na raščišćavanju ruševina u Donjoj Jablanici, uz angažiranje mehanizacije i volontera, a nastavljeni su radovi na raščišćavanje putnih komunikacija i objekata na: Zlatama, Mirkama, Čeharima, Čivelju i prekojezerskim selima i na uređenju puta za gradsku deponiju smeća na Zakonu kao i na drugim područjima pogođenim poplavama.

Foto: Fena


Također, nastavljeni su radovi na uređenju lokaliteta za postavljanje kontejnerskog naselja za smještaj obitelji stradalih u poplavama. Intenzivno se radi na osposobljavanju za promet magistralne ceste M-17-5 Jablanica - Blidinje.

Pored toga, stručne ekipe obilaze teren i vrše procjene nastalih šteta i daju preporuke za njihovo otklanjanje. Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

U organizaciji Ministarstva turizma i zaštite okoliša HNŽ, uz sudjelovanje volontera, i danas je nastavljeno je čišćenja Jablaničkog i Grabovičkog jezera od naplavina, kaže se u priopćenju. 

Vezani članci