ISPLATA MIROVINA U FEDERACIJI BiH Revizori ustanovili određene nelogičnosti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Iako je isplata mirovina u Federaciji BiH redovna, te iako u proteklim godinama, nakon prelaska Federalnog zavoda MIO na trezorsko poslovanja nije bilo nekih poremećaja, federalni revizori su ustanovili određene nelogičnosti kod samih isplata mirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove nelogičnosti mahom spočitavaju Ministarstvu financija FBiH na čelu s ministrom Tonijem Kraljevićem, ali i Vladi FBiH, kao i samom Zavodu MIO, prenosi Fokus.

Član 129. Zakona

"Prelaskom Zavoda na trezorsko poslovanje nije moguće prepoznati sredstva iz kojih su isplaćene mirovine, odnosno nije vidljivo koliko je redovnih mirovina isplaćeno iz sredstava doprinosa, a koliko je mirovina ostvarenih po povoljnim uvjetima isplaćeno iz sredstava Proračuna FBiH (povoljne mirovine se isplaćuju u zbirnom iznosu korisnicima mirovina)", ustanovili su federalni revizori.

Kako navode, sredstva za prava utvrđena članom 129. Zakona o MIO osiguravaju se iz Proračuna FBiH, a ne iz sredstava doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

"Napominjemo da je članom 130. točka (4) utvrđeno da „Ukoliko prihodi nositelja osiguranja ne pokrivaju rashode za isplatu mirovina, u tekućem mjesecu, potrebna razlika sredstava namirit će se iz Proračuna FBiH, odnosno drugih izvora koje osigura FBiH“. Ovakvim načinom evidentiranja prihoda i rashoda nije moguće ispoštovati odredbe ovoga člana Zakona. S obzirom na to da nisu usklađeni propisi, nije jasno utvrđen status Zavoda i nije osigurano evidentiranje prihoda i rashoda namijenjenih za isplatu mirovina i rad Zavoda, praćenje svih prihoda i rashoda i izvještavanje", istaknuli su revizori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su naglasili, prilikom planiranja i izvještavanja trebalo bi osigurati podatke o izvorima i utrošku sredstava. Iako je Zavod prešao na trezorsko poslovanje, isplata prava utvrđenih člankom 129. Zakona o MIO osigurava se iz proračunskih sredstava, a ne iz sredstava doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Praćenje prihoda

Konstatirali su, zapravo, da aktivnosti na uvođenju Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje nisu okončane, odnosno nije osigurano evidentiranje i praćenje prihoda i rashoda namijenjenih za isplatu mirovina i rad Zavoda u skladu s važećim propisima.

"S obzirom na to da su dosadašnje aktivnosti vezane za rad Zavoda bile regulirane Zakonom o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja u FBiH postojala je potreba da se prije prelaska Zavoda na trezorsko poslovanje izvrši usklađivanje propisa kako bi se jasno utvrdio status Zavoda, odnosno izvršilo usklađivanje Zakona o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja u FBiH, Zakona o proračuna u FBiH, Zakona o trezoru u FBiH, kojima bi se regulirano i evidentiranje prihoda i rashoda namijenjenih za isplatu mirovina i rad Zavoda, praćenje svih prihoda i rashoda i izvještavanje", kaže se u izvješću Ureda za reviziju.

Vezani članci