IRONIČNA STATISTIKA BiH je zemlja u kojoj vlada nezaposlenost, ali i nedostaje radnika, pa ih uvoze

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema podacima zavoda i službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, na dan 31. siječnja 2024. godine na evidencijama je bila prijavljena 340.561 nezaposlena osoba. S druge strane, u Bosni i Hercegovini nedostaje radnika za ekonomski razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga poslodavaca FBiH će i dalje inzistirati na “uvozu” stranih radnika.

„Na području FBiH na evidencijama nezaposlenih nalazi se 260.000 osoba, dvije trećine ne traže posao, ali su na evidenciji zbog određenih naknada. Oni su tu zbog zdravstvenog osiguranja. Jedini smo kod nas zdravlje na službama za zapošljavanje. Sada imamo krivu sliku gdje su, primjerice, bili stolari, zidari, sportski profesori po ustanovama, ali ti ljudi ne traže posao. Ako želite uvesti zidara, evidencija vam kaže - ne možete ga uvesti, mi imamo te ljude“, kaže ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić.

Govoreći o čestim pojavama da poslodavci isplaćuju radnike u kovertama, kazao je kako to znači da nešto ne štima u samom sustavu, da sustav nije prilagođen potrebama i poslodavaca i radnika.

Mario Nenadić, direktor Udruge poslodavaca FBiH, ustvrdio je da nas velike migracije radne snage, globalizacija tržišta rada tjeraju da radimo brže i pametnije.

„Prvi koraci jesu brže izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju. Veoma je važno da na jesen i što prije usvojimo ovaj zakon jer je on uslov za sve dalje aktivnosti. Republika Srpska je jednom izmjenom zakona razdvojila aktivne i pasivne potražitelje posla. Imamo potrebu za hitnim donošenjem tog seta zakona“, rekao je on, piše N1.

Vezani članci