INSPEKCIJE OBILAZE STANOVE NA DAN Kazne za neprijavljivanje do 3000 KM, vlasnici osporavaju nadzor

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Iznajmljivanje stanova na dan postalo je svakodnevna pojava u Bosni i Hercegovini, posebno zbog popularnosti platformi poput Bookinga i Airbnb-a. Mnogi vlasnici nekretnina vide ovo kao priliku za brzu i unosnu zaradu, no suočavaju se s izazovima vezanim uz porezne obveze i pravnu regulaciju. Prema Poreznoj upravi Federacije BiH, vlasnici koji iznajmljuju kuće, stanove ili sobe turistima obveznici su plaćanja poreza na dohodak od iznajmljivanja, te su dužni podnijeti prijavu putem obrasca PIP-1034, gdje obračunavaju i plaćaju porez, piše Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne za neispunjavanje ovih obaveza nisu zanemarive. Fizička lica koja ne prijave ostvareni prihod mogu biti kažnjena novčano, s kaznama u rasponu od 300 KM do 3.000 KM. Porezna uprava FBiH aktivno provodi inspekcijske nadzore kako bi identificirala one koji nisu prijavili dohodak. Međutim, u praksi se suočavaju s problemima jer vlasnici često osporavaju inspekcijski nadzor, posebno kada inspektori pokušavaju ući u privatne stambene prostore bez sudskog naloga. Ovi problemi najčešće se javljaju kod neregistriranih iznajmljivača, čime se postupci usložnjavaju i odugovlače.

Lejla Ramić, viša asistentica na Pravnom fakultetu u Sarajevu, pojašnjava kako su platforme poput Bookinga i Airbnb-a značajno promijenile način poslovanja u sektoru kratkoročnog iznajmljivanja, te naglašava potrebu za zakonskim promjenama koje bi bolje regulirale ovu sferu. Kako ističe, iako Zakon o PDV-u u trenutnoj formi oslobađa usluge iznajmljivanja od PDV-a za razdoblja dulja od 60 dana, kratkoročno iznajmljivanje ostaje nedovoljno regulirano. Potrebno je izmijeniti zakon kako bi se digitalne platforme uključile u porezni sustav na način koji će omogućiti učinkovitije praćenje i oporezivanje ovih aktivnosti.

Ramić također upozorava da je ubrzana digitalizacija bez adekvatnog zakonodavnog okvira olakšala porezne prevare, te da bi izmjene Zakona o PDV-u mogle osigurati jednak tretman između tradicionalnih i digitalnih oblika poslovanja. To bi doprinijelo smanjenju negativnih posljedica za državni proračun i pojačalo nadzor nad pružateljima usluga kratkoročnog smještaja.

U kontekstu postojećih zakonskih okvira, iznajmljivači su obveznici plaćanja poreza na dohodak, u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak FBiH. Registracija može biti provedena na nekoliko načina, uključujući i fizičke osobe koje iznajmljuju nekretnine bez obaveze fiskalizacije, ali su dužne evidentirati goste kod nadležnih turističkih i imigracijskih službi.

Porezna uprava FBiH već se suočila s nizom poteškoća u provedbi nadzora, uključujući rastući broj prijava o ilegalnom iznajmljivanju nekretnina. Ovo je posebno vidljivo u segmentu zakupa stanova, gdje su porezni obveznici često izvan zakonskih okvira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni podaci pokazuju da je od 1. siječnja 2022. do 31. kolovoza 2024. godine Porezna uprava FBiH zaprimila ukupno 9.351 prijavu poreza na dohodak od iznajmljivanja imovine. Prihodi od ovih poreza dosegnuli su ukupno 31,19 milijuna KM. U 2022. godini prikupljeno je 9,41 milijuna KM, 2023. godine 12,71 milijuna KM, dok je u prvih osam mjeseci 2024. godine uplaćeno 9,07 milijuna KM.

Zaključno, unatoč sve većoj popularnosti kratkoročnog iznajmljivanja, posebno putem digitalnih platformi, postoji jasna potreba za jačanjem zakonske regulative kako bi se osiguralo da svi iznajmljivači budu uključeni u porezne tokove. To bi ne samo smanjilo mogućnost poreznih prevara, nego i doprinijelo većim prihodima u državnu blagajnu te osiguralo jednak tretman svih pružatelja usluga, bilo da djeluju tradicionalno ili putem digitalnih platformi.

Vezani članci