Hrvatski kanal imat će sjedište u Mostaru

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Zajedničko povjerenstvo koje se bavi ovim poslom trebalo bi nakon toga uobličiti spomenute projekte koji će potom biti prezentirani Vijeću ministara.
Mijenjati zakon

Naime upravo je Parlament BiH zadužio Vijeće ministara da izradi projekt kanala na hrvatskom jeziku, a u idućem razdoblju to bi moglo biti i ispunjeno. Škravan pojašnjava kako je još uvijek nužno napraviti određene izmjene u postojećem Zakonu o RTV servisu, kako bi se omogućilo pravno formiranje četvrtog pravnog subjekta (sada postoje RTV BiH, RTRS i FTV nap.a.) sa sjedištem u Mostaru.
Škravan je optimist, budući da se i u međunarodnim krugovima pojavljuju pozitivna razmišljanja o potrebi da i hrvatski narod ima pravo na informiranje i obrazovanje na hrvatskom jeziku. U međuvremenu, dok se ne usvoje potrebne izmjene zakona, koje će definirati četvrti pravni subjekt u Mostaru, privremeno će rješenje biti takozvani time-sharing iz Sarajeva, odnosno odmah će se moći pristupiti emitiranju programa.

Uhodavanje ekipa

“Preko BHRT-a možemo ovim principom, primjerice, dobiti osam sati programa na hrvatskom jeziku od 24 sata. Također će i redakcije početi emitirati program na hrvatskom jeziku”, pojasnio je Škravan. On je pak objasnio kako će se za vrijeme dok se ne donesu izmjene zakonskih rješenja, ekipe već uhodavati, jer će ljudi morati biti apsolutno spremni kada novi kanal profunkcionira, a također se moraju pripremati i nove prostorije u Mostaru. No, istovremeno od Regulatorne agencije za komunikacije zatražit će se i dodjela nekoliko novih frekvencija za Hercegovinu te bi se koristili već postojeći objekti kako bi se i na ovom području, barem tijekom privremenog razdoblja, mogao emitirati program na hrvatskom jeziku.

 Dario Pušić i DL

Vezani članci