HITNA SJEDNICA VLADE FBIH O aktivnostima na područjima pogođenim poplavama, zaduženjima i zahtjevima prema VM BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu upoznala se sa Informacijom o poduzetim aktivnostima Federalnog stožera civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite na područjima pogođenim poplavama, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH 4. i 5. listopada ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Federalna vlada uputila je inicijativu Vijeću ministara BiH da donese odluku o proglašenju dana žalosti u Bosni i Hercegovini, povodom gubitaka ljudskih života uzrokovanih poplavama i klizištima na području Federacije BiH.

 Donesen je i zaključak kojim se upućuje zahtjev Vijeću ministara BiH za traženje međunarodne pomoći za potrebe Federacije BiH, koja bi se koristila na područjima zahvaćenim poplavama.

 Vlada je danas zadužila Federalni stožer civilne zaštite da pripremi Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava iz sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u svrhu interventne pomoći ugroženim područjima, a s ciljem saniranja posljedica prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH.

Federalna vlada danas se upoznala i sa informacijama o poduzetim aktivnostima JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo na uspostavi prohodnosti puteva, kao i JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo na uspostavi željezničkog prometa na područjima pogođenim poplavama. Ova javna poduzeća zadužena su da nastave aktivnosti na saniranju posljedica prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH, te da sva raspoloživa sredstva usmjere na dalje radove na raščišćavanju i uspostavi prohodnosti puteva, kao i na raščišćavanju i saniranju pruge i stvaranju pretpostavki za ponovnu uspostavu željezničkog prometa.

Također, JP Ceste Federacije BiH i JP Željeznice Federacije BiH zaduženi su da pripreme planove aktivnosti za otklanjanje štete i regulaciju prometa.

Vezani članci