HIDROELEKTRANA ULOG Sud odbio tužbu Udruge “Zeleni Neretva Konjic”, Kinezi nastavljaju s radovima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vrhovni sud Republike Srpske donio je presudu da se odbija tužba Udruge “Zeleni Neretva Konjic” u upravnom sporu ishodovanja ekološke dozvole za HE Ulog od nadležnog entitetskog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom prvobitne tužbe kod Okružnog suda u Banjoj Luci po istoj pravnoj stvari donesena je slična presuda te da je to i bio povod da se uputi apelacija Vrhovnom sudu za preispitivanje presude osnovnog suda u Banjoj Luci.

“S obzirom da je ovo naša posljednja aktualna tužba u vezi HE Uloga osjećamo se dužni da informaciju podijelimo sa građanima, ne želeći da dajemo neke lažne nade u pozitivan ishod nastavka pravne borbe na Ustavnom sudu BiH. Naime, ovo tvrdimo iz razloga što sudovi predmete rješavaju veoma sporo, te nismo sigurni da li će eventualna pozitivna presuda u budućem razdoblju (čitaj: par godina) moći biti primjenjena u praksi kada već ‘danas’ HE Ulog počinje sa pripremnim radom i probnim punjenjima”, navode iz udruge Zeleni Neretva Konjic.

Investitor u HE Ulog je kompanija EFT u vlasništvu Vuka Hamovića. Hidroelektrana "Ulog" je instalirane snage 35 megavata, brana je visoka 53 metra a izlazni tunel dug oko tri kilometra.

Izvođač radova je kineska kompanija Sinohydro Corporation Limited.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna vrijednost investicije je 70 milijuna eura, prema službenoj stranici EFT grupacije.

Ekolozi su u proteklom razdoblju upozoravali na zagađenje Neretve i pomor ribe. Također, Vlada  FBiH je u listopadu prošle godine zatražila od Vijeća ministara BiH zaštitu interesa Federacije BiH od posljedica izgradnje HE Ulog u Republici Srpskoj i sedam mini hidroelektrana, koji čine hidroenergetski sustav Gornja Neretva. 

Vezani članci