HERCEGOVAČKI ŠIPCI Godina zahtjevna i teška, ali plodovi nikad bolji. Evo kako se kreću cijene

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vrijeme je godine kada nam na police trgovina, ali i na tržnice stižu šipci, što oni hercegovački, što oni iz uvoza. Godina za rad oko istih je bila jako zahtjevna, no zato su plodovi izuzetno dobri, tako da su s te strane domaći proizvođači više nego zadovoljni. Častimir Čuljak iz Ljubuškog, na tri lokacija ima zasađeno ukupno 500 stabala, od kojih za sada s 300 njih bere plodove svoga rada. Posla je ove godine bilo jako puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godina uzgoja šipka bila je izuzetno teška. Sve zbog toplotnih udara i velikih vrućina koje su nas pratile. Šipak se u takvim uvjetima teško održava," kaže Častimir za Hercegovina.info.

U vrijeme suša potrebno je navodnjavati sustavom kap po kap što je i sam radio.  Ipak, unatoč nepovoljnim uvjetima, rod šipka ove godine se pokazao iznimno bogatim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo obilne i bogate plodove, puno bolje nego prošlih godina. Na svojoj plantaži imamo ciparsku i barsku sortu i obje su odlične. Također, imam i jedno stablo ljutog šipka glavaša, no njega koristim za pravljenje soka od šipka koji je itekako tražen. ističe Čuljak.

Cijene šipka trenutno variraju, što dodatno komplicira situaciju. 

"Cijena prvih šipaka na čapljinskoj veletržnici bila je 3 KM, a zatim je pala na 2,70 KM, pa na 2,50 KM. Prije tri dana cijena se spustila još niže; jučer su se mogle pronaći od 1,50 do 2,50 KM, ovisno o prodavaču," objašnjava Čuljak.

Međutim, cijene u trgovačkim lancima drastično su više. "Prvi šipci koji su stigli na police iznosili su 6 KM, dok je sada ta cijena u prosjeku 4,95 KM po kilogramu," dodaje Čuljak, ukazujući na razlike u tržištu.

Čuljak je i kazao kako Hercegovci itekako vole šipke te da je potražnja itekako velika.

Na kraju, iako su proizvođači suočeni s izazovima u pogledu održavanja i cijena, kvaliteta šipka ostaje visoka. Ova situacija naglašava potrebu za stabilnijim tržišnim uvjetima kako bi se osigurala održivost i uspješnost lokalnih proizvođača u budućnosti.

Vezani članci