HDZ GUBI VEĆINU U ČAPLJINI Trenutni rezultat izbora sugerira da će oporba imati jednu ruku više u Gradskom vijeću

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U Čapljini je dosad prebrojano 97,30 posto glasova za buduće gradske vijećnike, te je brojačima preostalo prebrojati još samo jedno biračko mjesto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 22.280 registriranih birača, na Lokalne izbore izašlo je njih nešto manje od 10.000, a najviše glasova dobio je HDZ BiH, koji sa sigurnošću može reći kako nakon Smiljana Vidića ima svoju gradonačelnicu.

Naime, Iva Raguž dobila je 4.539 glasova, te je sa 51,24 posto podrške ispred najbližeg pratitelja Pere Previšića kojeg je zaokružilo 31 posto birača.

No, izbori za gradsko vijeće prema trenutnim rezultatima puno su zanimljiviji i pokazuju jedan novi trend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema trenutnom stanju stvari, HDZ u Čapljini gubi ne samo dominantnu većinu kakvu je imao, nego gubi i prostu većinu u Gradskom vijeću.

U aktualnom sazivu, Koalicija HDZ BiH-HSS imala je čak 15 od 25 vijećnika. Čapljina u srcu imala je troje, isto kao i Čapljina jednaka za sve. SDA je imala dva vijećnika, SDP jednog, te je jedna vijećnica djelovala kao neovisna.

Čapljina: Rezultati izbora 2020

Na posljednjim lokalnim izborima, HDZ u koaliciji s HSS-om osvojio je 5.302 glasa, dok je na izborima 2024. ta podrška pala, pa je rezultat dosta slabiji, samo 4.213 birača podržali su stranku Smiljana Vidića. Tako je HDZ 2020. godine imao podršku gotovo 60 posto Čapljinaca, dok prema trenutnim rezultatima ima podršku manje od polovine birača, tek 49, 4 posto.

Čapljina: Rezultati izbora 2024.

Što bi ovo moglo značiti za sastav budućeg Gradskog vijeća?

Ukoliko oporba (za koju se mora istaknuti da je dosta 'šarena') bude složna, prema trenutnom rasporedu mandata moći će parirati HDZ-u.

Jer, ukoliko se ne dogodi neka velika promjena nakon brojanja zadnjeg kontingenta glasova, HDZ BiH će imati 12 vijećnika i vijećnica, Čapljina u srcu četiri, SDA tri, Pokret HUM i HDZ 1990 dva, te HRS i SDP po jednog, te će omjer biti 13:12 u korist opozicije.

Mogućnost kupovanja ruku i prelijetanja je uvijek otvorena, te će biti zanimljivo pratiti stanje i omjer snaga oko bitnih odluka koje Čekaju Čapljinu u sljedeće četiri godine.

Treba napomenuti kako je ovo prediktivna analiza na osnovu nepotpunih rezultata, te treba pričekati i Središnje izborno povjerenstvo, kao i žalbe političkih subjekata koji tvrde kako su pokradeni na određenim biračkim mjestima.

Vezani članci