GRAĐANI PRIJETE SUDSKIM POSTUPKOM Proširenje deponije Uborak na meti kritika, sumnjaju u studiju utjecaja na okoliš

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOT) i Grad Mostar održali su u utorak u Potocima javnu raspravu o ocjeni Studije utjecaja na okoliš za projekt izgradnje nove sanitarne plohe, površine 2,53 hektara, na regionalnoj sanitarnoj deponiji čvrstog otpada Uborak – Buđevci, Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FMOT je predstavio zakonske temelje postupka ocjene navedene studije i izdavanja okolišne dozvole, dok su Studiju utjecaja na okoliš prezentirali predstavnici konzultanta Instituta za građevinarstvo IG Banja Luka d.o.o. i investitora.

Član Građanske inicijative "Jer nas se tiče," Omer Hujdur, izjavio je da je prethodna javna rasprava prekinuta jer nije održana u skladu sa zakonom, javlja Fena.

“Prošli put smo prosvjedovali jer smo tražili da se javna rasprava održi na lokaciji koja je najbliža deponiji, a to je ova lokacija, Kulturni centar Mostar Sjever. Vidjet ćemo što će se danas na kraju dogoditi, ovdje je došla grupa ljudi koja će nas uvjeravati da gore nismo ugroženi, da ne smrdi, da podzemne vode i tlo nisu zagađeni, a svi dokazi i nalazi pokazuju da jesu. Mi ćemo se boriti”, kazao je Hujdur.

Ako Studija utjecaja na okoliš za projekt izgradnje nove sanitarne plohe bude prihvaćena, Hujdur naglašava da će poduzeti pravne korake.

“Ako ova studija koju oni predlažu prođe, idemo na sud. Imamo stotine argumenata za njezino rušenje i sigurno će biti oborena. A što se tiče tvrdnje Grada Mostara da se time odugovlači rok od pet godina za zatvaranje, to nije istina. Sada postavljaju uvjet da bi išli u sanaciju, moraju se otvoriti nove plohe, a te nove plohe ne garantiraju da će deponija biti zatvorena za pet godina, nego će biti zatvorena za 30 godina jer će nakon pet godina tražiti izgovore da ona još ostane tu. Mi smo toga svjesni i to nećemo dozvoliti ni pod koju cijenu”, kazao je Hujdur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su Studiju predstavili predstavnici Instituta IG Banja Luka, koji su izradili i prvu studiju.

“Zaključak prve studije bio je da ona ne garantira sigurnost za biljni, ljudski i bilo koji drugi svijet. Sada su, bez promjene ikakvog stanja na terenu, promijenili taj zaključak kako bi ugodili svojim nalogodavcima, Mariju Kordiću i Ministarstvu okoliša i turizma”, naglasio je Hujdur.

Član udruženja "Jer nas se tiče," Edhem Čustović, istaknuo je da je izuzetno teško biti stanovnik Gornjih Vrapčića, osobito nakon vijesti o mogućem proširenju deponije Uborak.

“Razočarani smo, ali danas ćemo imati priliku poslušati ovu novu studiju koja se odnosi na proširenje deponije. Iznijet ćemo naše komentare kao i dosad, pratili smo ministarstvo i ono što ono radi, uputit ćemo naše komentare i primjedbe da vidimo u kojem smjeru sve to ide. Imao sam priliku ranije pročitati ovu studiju i moje mišljenje je da ona ne može biti temelj za izdavanje okolišne dozvole”, istaknuo je Čustović.

Dodao je da građani nisu očekivali da bi se navedena deponija mogla dodatno proširiti, već da će se premjestiti na novu lokaciju.

“Mi smo htjeli da Grad Mostar pronađe drugu lokaciju kako bi se ova zatvorila, međutim, u zadnjih 4-5 godina nema ni jednog pomaka. Čak smo razmatrali i drugu opciju, da se pronađe neki drugi način deponiranja otpada, to je bilo aktualno do prošle godine, ali čini se da postoji opstrukcija. Ako pogledamo rezime svega onoga što je Grad radio, apsolutno nema nikakvog pomaka u vezi s tim inicijativama”, kazao je Čustović.

Zaključio je kako je važnost ove rasprave u tome da stanovništvo koje živi na ovom području dobije točne informacije o svemu što se događalo u proteklih pet godina.

“Također, da donesu svoj sud o tome jesmo li mi kao udruženje bili na pravom putu ili je netko drugi bio na pravom putu. Imamo samo jedan cilj i želimo da stanovništvo ima priliku vidjeti da smo u pravu te da sami donesu svoj sud i svoju odluku”.

Vezani članci